Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Ester Ralbovská | 11.8.2006 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Prázdninové knedle

Blank

Keď si uvedomím, že naposledy som jedla sladké jedlo ako hlavný chod pred troma rokmi, znamená to, že detstvo je v nenávratne. Parené buchty, slivkové gule a orechové šúľance už nepredstavujú vrchol blaha. Zato spoľahlivo privolávajú spomienky na prázdniny u starých rodičov v časoch, keď dva mesiace trvali celú večnosť. Keď som bola roztomilé dievčatko a kráľovná všetkých psov v babkinej ulici. Keď som v babkiných nedeľných goráloch s kamarátkou v dedkových papučiach spásala nezrelú fazuľku spoza plota (zvyšok tejto historky pre mimoriadnu nechutnosť neuvádzam, každopádne sa v rodine traduje pod názvom Ako Ester susedovie sliepky kŕmila). Keď sme stavali hrádze na potoku, fajčili na pôjdoch ríbezľové lístie a náramne sa nám páčilo na preplnenom kúpalisku. Keď sme na výletoch hrali sedmu a spievali budovateľské piesne. Keď vrcholom kultúrneho leta bola súťaž Kto zje viac ovocných knedlí.

Ovocné knedle sú vďačné jedlo pre kŕdeľ vnúčat – sú sýte a lacné, hlavne keď ovocie rastie za domom. Ak sú tradičné babkovské zo zemiakového cesta, ich príprava je prácna a otravná, závisí od kvality a savosti zemiakov, jemnosti ich popučenia, cesto sa aj tak trhá a kuchyňa je plná múky. Tieto ovocné knedle sú prienikom všetkých priaznivých okolností, aké si len môžeme želať – sú chutné ako zemiakové, pracuje sa s nimi tak ľahko, že môžeme zapojiť vnúčatá, a pri príprave zašpiníme jednu misu.

ester24_1

Na cesto na tvarohové ovocné knedle potrebujeme:

250 gtvarohu
2 žĺtky
štipku soli
2 lyžice masla kopcom naložené
30 dkg polohrubej múky

Na dnu a von potrebujeme:

ovocie – čerešne, jahody, marhule, ringloty, slivky
rozpustené maslo
opraženú strúhanku alebo mak alebo tvaroh alebo strúhané orechy
práškový cukor

Z cestových surovín uhnetieme cesto a necháme ho polhodinu postáť. Zatiaľ odkôstkujeme ovocie, i keď pri čerešniach a jahodách je to zbytočné. Pre exkluzívnu verziu si pripravíme mandle, ktorými nahradíme kôstku. V marhuľových knedliach sa zvykne kôstka nahrádzať kockou cukru, lebo marhule zvýrazňujú svoju kyslosť po uvarení, ale lepšia možnosť je vnútri mandľa a vonku viac cukru.

ester24_02

O polhodinu je cesto ako plastelína a tak sa k nemu aj správame. Ak nie je úplne ako plastelína, pomôžeme mu troškou teplej vody. Z plastelíny odždibneme kúsok, prstami ho tvarujeme na placku, do ktorej zabalíme ovocie a vodotesne uzavrieme. Táto modelárska časť je vhodná na zapojenie detí.

Z uvedeného množstva pripravíme 25-30 knedlí plnených marhuľami – presné množstvo závisí od hrúbky cesta, veľkosti marhúľ a šikovnosti prstov. Slivkových knedlí bude viac, jahodových ešte viac, čerešňových najviac. K ríbezľovým knedliam sa uchýlia len babky-tyranky.

Hotové knedle varíme 15 minút v osolenej vode alebo zamrazíme, zmrznuté varíme asi 25 minút. Časy nie sú presné, lebo moje knedle nie sú vaše, radšej jednu knedľu vyskúšame. Pri väčších knedliach neplatí babská povera – čo vypláva navrch, je hotové, ledaže by bol hrniec hlboký aspoň meter.

Knedle sa podávajú poliate rozpusteným maslom, posypané obľúbenou posýpkou a cukrom.

Rýchly variant knedličiek nie je vhodný pre láskyplné babičky, ale pre zamestnané matky, vhodný v ktoromkoľvek ročnom období na rýchle nakŕmenie detvákov.

ester24_3

Na rýchle tvarohové knedličky potrebujeme:

pol kila tvarohu
4 vajcia
2 lyžice polohrubej múky
4 lyžice krupice
štipku soli
10 dkg masla
lekvár
strúhanku alebo orechy
práškový cukor

Dáme variť vodu vo veľkom hrnci, osolíme ju, keď začne vrieť. Suroviny od tvarohu po maslo dôkladne zmiešame a rukami tvarujeme guličky asi vo veľkosti čerešňových knedličiek. Uvedené množstvo je určené na štyri deti. Varíme v osolenej vode asi osem minút, podávame posypané obľúbenou posýpkou a cukrom, s lyžicou lekváru naaranžovanou na okraji taniera.

Na súťaž Kto zje viac ovocných knedlí servírujeme ovocné knedle plnené neodkôstkovaným kôstkovým ovocím s kôstkami. Rozhodujúci totiž nie je počet naložených knedlí, ktoré možno kreatívne napchať do puzdra s pingpongovými loptičkami, ale počet kôstok zanechaných na tanieri. Obľúbenému vnúčaťu môžeme ako bonus pripraviť nejakú tú knedľu plnenú len kôstkami.


Ďalšie články z piatka 11. augusta 2006
Eva Borušovičová: Aj zajtra vyjde slnko
Imrich Rešeta ml.: Život po smrti sa veľmi nevypláca
David Reten: Pekelná ženská a jej sexi živý bič



Ester Ralbovská  viac od autora »
Vaše reakcie [11]