Čas výletov nastal. Jar bujačí celou silou svojich dvadsiatich stupňov a my konečne môžeme vystaviť svoje dohladka epilované končatiny slnečným lúčom a rojom komárov. Rozhodíme kárované deky na fliačiky trávy, odháňame dotieravý hmyz a oddávame sa piknikovým radovánkam. V horských bystrinách chladíme pivo, kým začiernime lacné klobásy nad ohňom a naučíme deti rozoznávať čučoriedky od vranieho oka. Ba vyberáme sa i ďalej poznávať krásy našej drahej vlasti, v jednej ruke lepeňák, druhou mávajúc cigánčatám popri ceste. STOP! Takto nie.
Nemôžeme predsa tielko za 20 eur z Parndorfu doplniť trápnymi krajcami chleba zlepenými suchou salámou a ozdobenými zvädnutým šalátom. Takto sa z nás nestanú sezónni králi piknikových prikrývok. Môžeme ale použiť takmer tie isté suroviny, vynaložiť rovnakú námahu a byť vítaným účastníkom každej záhradnej slávnosti, výletu na Roháče alebo Kamzík, či neľútostného zápasu v guľôčkach na dvore. Stačí suroviny na lepeňák zmiešať, upiecť a vyhlásiť za božský chlebík. Poďme na to.
Potrebujeme:
na cesto
250 g hladkej múky
1 bal. sušeného droždia
100 ml sladkej smotany alebo mlieka
150 g masla
5 vajec
3 lyžice ostrej horčice
na náplň
150 g tvrdého syra ľubovoľnej chuti
150 g niečoho mäsového – prerastenej slaniny, šunky, pečeného mäsa
2 hrste niečoho sviežeho – napríklad olív, cibuľky, medvedieho cesnaku, zelenej špargle, šampiňónov
1 hrsť niečoho farebného – najlepšie zelených bylín
Začneme prípravou cesta. Maslo rozpustíme v malom kastróle na miernom ohni. Má byť tekuté, nie horúce. Pre istotu ho schladíme mliekom alebo smotanou priamo z chladničky. V mise zmiešame všetky suroviny na cesto, až vznikne riedka hladká hmota. Zapneme rúru.
Suroviny na náplň nakrájame na drobné kúsky približne 10*10*5 mm. Môžeme ich ľubovoľne kombinovať, pridávať, skúšať nové, mali by to však byť aspoň tri druhy, aby sme náhodou nestretli niekoho s lepeňákom s bohatšou náplňou. Pri experimentoch sa krotíme v množstvách. V horlivej snahe napchať do chleba všetky dobroty, ktoré doma máme, môže byť nakoniec náplne päťkrát toľko ako cesta a výsledný chlebík je drobivý. Potom má výhodu, že sa jednoducho odlamujú sústa, teda na jedenie stačí používať jednu ruku. Iné výhovorky si vymyslite sami.
Náplň primiešame do cesta. Formu na biskupský chlebík vymažeme tukom a vysypeme strúhankou. Bojazlivé povahy vyložia papierom na pečenie dno formy. Do formy vlejeme cesto, ucapkáme a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme asi hodinu. Prvých 15 minút pri vyššej teplote, aby sa vytvorila kôrka a chlebík nestrácal tekutiny zvnútra, potom polhodinu na miernej teplote, aby sa dôkladne prepieklo cesto aj uprostred. Potom skontrolujeme farbu chlebíka a rozhodneme sa, či sa bude zvyšných 15 minút piecť opäť na vysokej teplote, aby chytil farbu, alebo len mierne, aby sa dokončil. Po hodine je hotový, necháme ho mierne vychladnúť a už vlažný ho môžeme vyklopiť z formy, nakrájať na plátky a podávať.
Možno ho bez straty kvality skladovať v mrazničke, ak ste tiež takí magori, že sa na sobotný výlet pripravujete už v utorok. V igelite by vydržal, ale stratil by sviežosť, ktorá ho odlišuje od suchých kysnutých koláčov. Vďaka tomuto chlebíku budete 15 minút obľúbencami každého podujatia so štyrmi a viacerými účastníkmi. Toľko trvá jeho likvidácia do poslednej omrvinky.
Ďalšie články z piatka 5. mája 2006
Eva Borušovičová: Vtáci
David Reten: Párkrát o smrti a rukojemníkoch
Imrich Rešeta ml.: Fišfingery v akcii alebo Eä! Eä! Cthulhu F`tghn!
Ester Ralbovská viac od autora »
Vaše reakcie [4]
:: Súvisiace reklamné odkazy |
|