Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Michaela Malíčková | 29.2.2008 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Máte radi perky?

Blank

Hemendex je klasika, raňajková, večerová, občas aj obedová. V osemdesiatych rokoch, keď som bola ešte v detskom veku, mi znel tento názov nesmierne záhadne a o to hlbší bol môj vzťah k vajciam na slanine. Stále ich mám veľmi rada, hoci zistenie, že názov je vlastne veľmi prozaická anglická verzia šunky a vajíčok, navyše bez x v názve ham and eggs ma trocha sklamalo. Prednedávnom sme si spoločne varili chrenový čušpajz, slovenskú skomoleninu nemeckého prívarku, ktorá znie trocha smiešne a trocha obhrublo. Čušpajz je možno trocha dlhým varením v prípade, že od hladu sotva vidíte, ale aj s tým sa dá čosi robiť. Najrýchlejší spôsob, ako zahnať hlad, je hodiť do mikrovlnky na minútku tri viršle. Najradšej mám debrecínske a viedenské, manžel zasa spišské. Viršle sú jednoducho záchranou v poslednej minúte, z času na čas dokonca celkom príjemnou. Viršle sú rozptýlením v záplave nudných párkov, tak ako podivné názvy jedál v záplave tých bežných, konvenčných.

Názvy zvádzajú, povzbudzujú našu zvedavosť, inšpirujú naše chuťové poháriky. Niektoré názvy jedál sú jednoducho len nezrozumiteľné, čudné a veselé, iné znejú staromilsky, archaicky, zdedili sme ich spolu s jedlami po predkoch. Tie majú najkrajšiu atmosféru, cítiť z nich tradíciu a pravú domácu kuchyňu. Na Vianoce sa u nás tradične pripravujú makové pupáky, u švagrovcov zasa syrové opekance. Drobné kysnuté pampúšiky zabarené v mlieku, či vode –ten istý základ, trocha iná konečná úprava. Mimo sviatkov sa u nás natrvalo udomácnili perky. Existujú v rôznych variantoch, z obyčajného rezancového cesta, z cesta zemiakového, slané či sladké, plnené lekvárom, alebo tvarohom, posýpané makom, strúhankou, polievané smotanou, maslom so syrom... Možností je neúrekom, ale u mňa suverénne vedú bryndzové perky, pirohy zo zemiakového cesta, plnené bryndzou, polievané smotanou a posypané cibuľkou so slaninkou.

Na bryndzové perky potrebujeme:

cesto:

- ? kg zemiakov
- 15 – 20 dkg polohrubej múky
- 1 vajce
- asi lyžička soli

plnka:

- 3 – 4 zemiaky
- 5 – 10 dkg bryndze
- 1 vajce, kôpor

omáčka:

- 1 smotana alebo jogurt
- 10 – 15 dkg bryndze
- kôpor
- slaninka s cibuľkou

Najprv si v osolenej vode uvaríme zemiaky v šupke, potom ich ošúpeme a pretlačíme, či rozmágame úplne na kašu. Prisypeme múku, pridáme vajíčko, osolíme, vymiešame. Cesto vymiesime a rozvaľkáme na výšku pár milimetrov, narežeme štvorčeky a naplníme ich. Plnku si pripravíme z varených zemiakov, bryndze, kôpru a vajíčka. Rozdelíme ju, cesto preložíme, každý vzniknutý trojuholník po krajoch zatlačíme. Necháme zovrieť osolenú vodu a perky v nej vyvaríme. Vkladáme po pár kusoch, aby sa nezlepili, počkáme tri, štyri minúty, kým nevyplávajú na povrch, chvíľočku ešte počkáme a vyberieme ich. Odkvapkané ich zľahunka polejeme olejom alebo bravčovou masťou. Podávame ich poliate smotanou rozrobenou s bryndzou a kôprom a posypané slaninkou a cibuľkou osmaženou na oleji, či masti. Zapíjame pivom. Už sa teším, ako si zájdem na kotlový guláš a zalejem ho jedným rezaným.



Michaela Malíčková  viac od autora »
Vaše reakcie [27]
:: Súvisiace reklamné odkazy