Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Michaela Malíčková | 21.12.2007 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Keď zipsy idú ťažko, treba variť ľahko

Blank

Prevažná väčšina sviatkov sa spája s dobrým jedlom. Presnejšie s veľkým množstvom dobrého jedla. A veľmi často s veľkým množstvom ťažkého dobrého jedla najrozmanitejšieho druhu. Po niekoľkodňových sviatkoch zvykneme byť o nejaké to kilo bohatší, zipsy na nohaviciach a sukniach idú horšie zapnúť, a možno aj po schodoch sa kráča namáhavejšie. Vianoce sú o vznešených ideách, o veľkých emóciách, o nostalgickej atmosfére, o darčekoch a o prejedaní. K svojim blízkym sme ohľaduplnejší než inokedy, k svojmu žalúdku sme však neľútostní. Myslím, že medzi vianočnými sviatkami a silvestrovským vyčíňaním by sme ho mali pár dní šetriť. Alebo mu aspoň nebrániť v regenerácii. Ideálne je odľahčiť svoj jedálniček hneď po Štefanovi ranným jogurtom, večerným zeleninovým šalátom alebo ľahkým obedom, napríklad zázvorovým kuraťom. Hoci k varenému mäsu sa viaže utkvelá predstava o mdlej chuti, toto jedlo vás rozhodne nesklame.     

Na zázvorové kura pre 4 osoby potrebujete:

1 kura s hmotnosťou asi 1,3 – 1,5 kg
(alebo kompletné stehná s kožou a kosťou, prípadne prsia s rovnakou výbavou)
2 stredne veľké cibule alebo 6 mladých jarných cibuliek
2 – 3 palce zázvoru alebo 6 väčších hrubých plátkov
1 – 2 lyžičky soli
na omáčku potrebujete:
nastrúhaný zázvor (kopcovitú lyžicu)
1- 2 čili papričky (podľa chuti)
1 stredne veľkú cibuľu alebo 5 – 6 mladých cibuliek bez zelenej časti
1 lyžičku morskej soli
niekoľko lyžíc chutného kvalitného oleja (sezamového, olivového alebo arašidového)

Rozštvrtené kurča vložte do hrnca, pridajte rozpolenú cibuľu, očistený a na hrubé veľké kusy rozkrájaný zázvor, osoľte, zalejte vodou, prikryte a varte. Do hodiny sa kura zvykne uvariť tak, že mäso odpadáva od kosti. V malom hrnci si pripravte olejovú zálievku. Investujte v tomto prípade do naozaj kvalitného oleja, inak nedosiahnete správny chutný výsledok. Mne sa najviac osvedčil sezamový, má zľahka orieškovú príchuť, ale nie je taký ťažký ako napríklad tekvicový, ani špecificky výrazný ako arašidový. Ale môžete prípadne použiť aj extra panenský olivový. Olej priveďte do varu a vhoďte doň soľ, nadrobno nakrájanú cibuľku, feferónku a nakoniec zázvor. Všetko spolu prehrejte a nakoniec ochutnajte, či je zálievka dostatočne slaná. Z uvareného kuraťa oberte všetko mäso, ide to samo, o pár minút to máte hotové. Kožu a kosti odneste susedovým mačkám, alebo ich jednoducho vyhoďte. Vidličkami rozoberte mäso na prúžky a výdatne ho polejte teplou zálievkou. Podávajte s bagetkou a dobre vychladeným pohárom piva alebo vína.

Zázvorové kura je ľahké jedlo v dvoch významoch tohto slova – jednoduché na prípravu a šetrné k zažívaniu. Môže za to práve a predovšetkým zázvor, ktorý sa už viac ako tritisíc rokov pestuje nielen pre využitie v kuchyni, ale aj vďaka jeho liečiteľským schopnostiam. Vraj je veľmi účinný po preflámovanej noci, pomáha pri bolestiach hlavy, prechladnutí, nevoľnostiach a zlepšuje trávenie. Po tom, čo absolvujeme vianočnú kapustnicu s klobásou a hubami, zemiakový šalát so smotanou, či dokonca majonézou, makové pupáky, permanentný prísun sacharidov a zvýšené dávky alkoholu, sa náš žalúdok koncentrovanej dávke zázvoru, po našom aj ďumbieru, vyslovene poteší. Takže hneď po trojdňovom sviatočnom hodovaní zmiernite tempo a doprajte si obedný oddych v podobe zázvorového kuraťa. Ak k vášmu obedu neodmysliteľne patrí polievka, máte navyše výborný základ. Vývar z kuraťa, cibule a zázvoru môžete použiť na akúkoľvek polievku. Klasickú zeleninovú so slížmi alebo krupicovými haluškami, či krémovú tekvicovú. Prípadne si vývar zlejte a dajte ho do mrazničky na horšie časy.

Zázvorové kura je príjemné aj za studena, ale teplé chutí najlepšie, takže ak plánujete stráviť jeden celý posviatkový deň pozeraním Pána prsteňov či iným podobným rodinným rituálom, odporúčam buď dať Frodovi a jeho súpútnikom hodinku pauzu, alebo presunúť zázvorovú bombu na iný deň a popri pozeraní sa prikrmovať zvyškami ohriatymi v mikrovlnke. A zapíjať ich domácim čajom z čerstvého zázvoru.
Dobrú chuť alebo úspešnú cestu do Mordoru.


Michaela Malíčková  viac od autora »
Vaše reakcie [5]
:: Súvisiace reklamné odkazy