Pred viac než rokom som nadšene komentovala autorské knižné chuťovky mladej českej zapálenej kuchárky a keďže v ich vydávaní stále pokračuje, dozrel čas na ďalšie varenie s Lenkou Požárovou. V tom čase bola aktuálne posledná šiesta kniha venovaná fazuli a vedelo sa, že vo februárovom výhľade je baklažán. Po Lilku (baklažáne) prišli Pitíčka, Salát, Banán a Celer, na koniec apríla netrpezlivo vyčkávajú Rajčata. Mimochodom, na trhu som našla semená rajčiaka s menom Ivo, ktoré si môžeme priamo nasiať do záhrady, či do kvetináča na balkón bez zdĺhavej prípravy plánt a vraj nám vyrastie kríček a na ňom budú celé leto dozrievať kokteilové rajčinky. Po lete si dáme vedieť.
Chutné šťavnaté rajčiny by sa rozhodne hodili aj k Lenkinmu baklažánovému koláču. Koláč si môžete upiecť v ktoromkoľvek ročnom období, na šťavnaté a hlavne chutné rajčiny si musíte počkať do leta.
Baklažánový koláč je Lenkin na druhú – nielen vďaka jeho autorke, ale aj sestrinej kamarátke Lenke, ktorá ho vyskúšala ako prvá a favorizovala ho spomedzi záplavy ostatných lákavých baklažánových variácií. Ani ja, ani manžel nepatríme medzi obdivovateľov cukiet, patizónov, baklažánov a podobných zelenín, ale recepty Zapálenej kuchárky ma vždy nakoniec presvedčia vyskúšať nové možnosti týchto vizuálne fascinujúcich a chuťovo rozporuplných plodov. Lenka Požárová presvedčí mňa, ja následne manžela. Keď varím z jej kuchárok, zväčša to doma vopred neoznamujem. Túto informáciu si vychutnávam v čase, keď si môj manžel spokojne pochutnáva, napríklad na baklažánovom koláči.
Šunkový naditec se zakysanou smetanou alebo po našom
Lenkin baklažánový koláč
na cesto potrebujete:
250 ghladkej múky
120 g masla
4 lyžice vody
štipku soli
na náplň potrebujete:
600 gbaklažánu
200 g kyslej smotany
6 plátkov šunky
6 plátkov ementálu (160 g)
4 lyžice petržlenovej vňate
trocha muškátového orieška
soľ
olivový olej
Spracované cesto vyvaľkajte a vyložte ním zapekaciu formu vrátane okrajov. Baklažán nakrájajte na hrubšie kolesá, osoľte ich a nechajte pustiť vodu. Osušte ich, zľahka potrite olejom a z oboch strán prepečte na suchej panvici. Na cesto poukladajte šunku, na ňu baklažán, potrite ho smotanou a posypte petržlenovou vňaťou, prekryte zvyšnou šunkou a nakoniec plátkami syra. Rúru predhrejte na 200 °C a pečte asi 25 minút. Chutný je aj za studena, pokojne si prípadné nedojedky vezmite so sebou do práce.
Zatiaľ poslednou kuchárskou knihou Lenky Požárovej je Celer a musím sa priznať, že som sa pri kúpe trocha okúňala. Poznám rozhodne viac ľudí, ktorí ho vo svojom jedálničku nechcú, než tých, ktorým sa zdá lahodný. Našťastie som s ním už pár prekvapivo príjemných skúseností absolvovala, takže moja zvedavosť zvíťazila nad predsudkami. Stopkový zeler sa tu objavuje zväčša v čerstvých šalátových kombináciách, s lososom či jahodami. Klasický, buľvový je asi častejšie tepelne upravený – v Dosť neposednej zelerovej „šťouchanici“, v hermelínovom koláči s poetickým názvom Lietajúce taniere plnené neznámou galaxiou alebo v Nepleche na plechu s voňavým feniklom, koláčikoch, ktoré padnú mojej previerke za obeť ako prvé. K pečenému mäsu rozhodne vyskúšam Zelerovú Ruženku a v prípade ľahšieho obeda otestujeme Rozhárané kura s pastou harisa. Keďže sme doma nadmieru maškrtní, upečiem Dvojbanánové bábovičky na dvojakú radosť alebo Nežné čučoriedky v horúcom kréme, obe sladkosti sú v desiatej, banánovej knihe.
No a osmička, Pitíčka, to je podivnosť, ktorá stojí za zvláštnu pozornosť. Odvážne kombinácie, pôvabný vzhľad, nové chute a občas aj zľahka ozdravný účinok. Jogurty, zakysanky, čerstvé bylinky, ovocie a zelenina, trocha pikantného korenia či slza-dve alkoholu. Niektoré z kreácií smelo prekračujú kategóriu nápojov a na ich dôsledné vyjedenie musíte použiť lyžičku. Pitíčka vás odzbroja nielen tradične výstižnými, nápaditými a zábavnými názvami, ale aj doslova zvodnou podobou. Kto by odolal Čokoláske pre chvíľku poézie, Brusnicovému mliečku pre dlhé sosáčiky, Tekutému cheesecakeu či Zázvorovému pivu? Tie vyslovene ovocné nápoje si nechávam na leto. Možno aj skôr ako v júni nás čaká Čerešňový sad v rozpuku, potom Jahodová“ ledárna“ s klinčekom a ešte o čosi neskôr, s príchodom marhúľ a otvorením miestnej zmrzliny, vyskúšame Polárnu žiaru. Kedy sa už konečne oteplí?!
Michaela Malíčková viac od autora »
Vaše reakcie [21]
:: Súvisiace reklamné odkazy |
|