Možno aj vám sa občas o ucho obtrie takáto otázka a pritom vás už omrzeli akékoľvek, ale hlavne margarínové zákusky, torty, rolády či rezy a z duše neznášate 8-hodinovú výrobu plátov z rôznych ciest a miešanie krému v parnom kúpeli s natáčkami na hlave i bez nich, pretože tento čas radšej využijete príjemnou návštevou kaderníka. Čakáte však priateľov, s ktorými si v tomto rozumiete a viete, že majú maškrtné jazýčky, ktoré by bolo vhodné trošku oblažiť. V tom prípade im môžete ponúknuť osviežujúce poháre, po ktorých dávno pokukujete v kaviarňach nákupných centier, keď už závratnou rýchlosťou unikáte do inak stresujúceho prostredia. Hoci nepoznám zaručený recept na tieto rotujúce poháre v sklených vitrínach, ale tipujem to na najlacnejšie, dobre zhodnotené ovocné jogurty z priľahlej veľkopredajne potravín, nátierkové maslo som už dávno veľmi úspešne použila pri výrobe tiramisu. Na kombináciu s pudingom so šľahačkou som narazila minule pri browsovaní českými linkami o varení. To bol taktiež základ na tiramisu. Rozmýšľala som však o ovocnej variácii a vzišlo z nej toto:
Na sladké ovocné poháre potrebujete:
1 ružový puding so šľahačkou
1 nátierkové maslo bez príchute alebo mascarpone
1 lyžicu práškového cukru
podlhovasté piškóty (sponge french fingers)
asi 0,5 dcl vermutu
kompót, napr. jahodový
topping – dezertná poleva, dobrá je čučoriedková
(rozpis stačí na 2 naozaj veľké poháre)
Celý puding so šľahačkou dajte do misky spolu s nátierkovým maslom a 1 lyžicou práškového cukru a ručne vymiešajte. Nemixujte! Pripravte si zaujímavý pohár, ktorého vnútro otáčavým pohybom pokvapkajte ovocnou polevou. Piškóty pokvapkajte vermutom a vložte ich od pohára, pridajte ovocie z kompótu a trochu vymiešanej pudingovo-nátierkovej zmesi a môžete to opäť preložiť ovocím a dookola na striedačku opakovať. Môžete to striedať aj s dobrým ovocným jogurtom. Vrch ozdobte polevou. Takto môžete vyrobiť aj akože tiramisu pohár, ak použijete vanilkový/čokoládový/karamelový puding so šľahačkou. Zmena je aj v alkohole, lebo k tiramisu sa skôr hodí kombinácia amareto, prípadne rum – čokoládová poleva. Celé to treba dať na pár hodín vychladiť.
Puding si, samozrejme, môžete aj uvariť, ale potom tento recept stráca pointu, ktorá je v jeho nenáročnosti na prípravu. Takisto môžete použiť aj čerstvé bio ovocie a mascarpone s otázkou, či nie je náhodou cenovo a časovo výhodnejšie vyraziť do už spomínanej kaviarne.
Pri tomto recepte sa mi nejako vybavilo detstvo a čierny kocúrik Murko, ktorý sa v ňom na chvíľku vyskytol. Toto bolo u nás oficiálne zvieratko, ktoré priniesol otec a nechcem si predstaviť, čo sa u nás dialo, keď sme neboli doma, lebo môj brat, okrem iných dobre utajených zvieratiek, tajne choval aj biele myši.
Murko aj s jeho maškrtným jazýčkom miloval práve takéto mliečne kombinácie, rád čakal na vhodnú chvíľu, akou je napríklad zazvonenie zvončeka pri dverách, vo chvíli, keď niekto práve jedol. Toto, myslím, bolo aj jedným z dôvodov, prečo sa u nás dlho neohrial.
Ak u vás nabudúce zazvoním a vy mi otvoríte s pekným ovocným pohárom v ruke, zdržím sa len do najbližšieho záchvatu. Na mačky som totiž alergická.
Zuza Nohálová viac od autora »
:: Súvisiace reklamné odkazy |
|