Minulý týždeň to zabalila naša spolubojovníčka Kajla. Vydržala to s nami skoro päť rokov, čo je na naše pomery a na to, že to bola piraňa, celkom slušný výkon. Bola členom rodiny, s gráciou veľkej ryby, s osamelosťou predátora. Rozhodla sa nás navždy opustiť veľmi symbolicky, v deň piateho výročia, odkedy sme s Jozefom spolu. Nesmútili sme. S odchodom Kajly sa pre nás skončila jedna etapa nášho života a začala sa nová.
Vyčistili sme akvárium a kúpili tri zlaté rybky. Vydržím sa pozerať pokojne aj celé hodiny, ako plávajú v akváriu, bezstarostne, hravo a stále zaneprázdnené hltaním všetkého, na čo v akváriu narazia, aby to o chvíľu zase vypľuli. Premávajú sa sem a tam, s nitkou pri chvoste, nevadí im, ako vyzerajú, kde sú, ani čo bude zajtra. Nefilozofujú nad zbytočnosťami, nezaťažujú sa minulosťou, ani sa nestarajú o budúcnosť. Nič zvláštne neočakávajú a keď sa voľačo dobré vyskytne, prijmú to s radosťou a bez dlhého okúňania. Pohľad na ne je stelesnená bezstarostnosť, radosť zo života, pravá podoba šťastia. Prečo my nemôžeme byť takí?
Prečo väčšina z nás pocíti šťastie len na okamih, prípadne až dodatočne rozozná, že bol šťastný? Prečo sa zbytočne zaťažujeme problémami, ktoré nedokážeme vyriešiť, všetky krivdy si pamätáme lepšie ako dobrodenia, nevážime si to, čo máme, čo práve prežívame, nežijeme v prítomnosti? Nevieme žiť ako zlaté rybky. Ani na okamih.
A takí Dáni vedia. Už viac ako tridsať rokov sú podľa prieskumov Eurobarometra pokladaní za najšťastnejších ľudí sveta. Samotní Dáni sa tomu divia, ale fakty sú fakty. Ak sú dve tretiny obyvateľstva veľmi spokojné so svojím životom, to neprekabátite. Čítala som jednu štúdiu, v ktorej sa partička dánskych odborníkov pokúšala zistiť, prečo práve oni to tak cítia, prečo práve oni sú najšťastnejší. Prečo nie napríklad Švédi alebo Nóri, veď klimatické podmienky majú podobné, pijú a fajčia tiež dosť, dokonca tam žije viac blonďákov ako v Dánsku (pretože blondíni a blondínky sú vraj šťastnejší ľudia, no povedzte vy, čo ste blond, či je to pravda), takže by mali byť šťastnejší oni. Ale nie sú. Základom dánskeho šťastia a spokojnosti so životom je vraj nízke očakávanie. Ak ste šťastní práve teraz, v tomto okamihu, s tým, čo máte a neočakávate priveľa (alebo takmer nič) od budúcnosti, ste na polceste stať sa Dánom. Pretože privysoké očakávania môžu priniesť len sklamanie, zatiaľ čo ak neočakávate takmer nič, aj málo vás poteší.
Aby ste sa dokázali ešte trochu vcítiť do dánskej mentality, ochutnajte dva jednoduché, ale dušu oblažujúce dánske recepty. Žiadne špeciálne ingrediencie, málo roboty a šťastie na dosah. Veď posúďte sami.
Bravčové rezne s jablkami a slivkami
Potrebujeme:
bravčové rezne
2 jablká
za veľkú hrsť sušených sliviek
soľ
čierne korenie
trochu mletého ďumbiera
olej
(prípadne trochu slaninky nakrájanej na tenké prúžky)
Sušené slivky namočíme na chvíľu do vlažnej vody, aby zmäkli. Ak treba, odkôstkujeme ich. Jablká umyjeme, ošúpeme a nakrájame na tenké plátky (môžeme ich naškrabať aj škrabkou na zemiaky). Bravčové rezne naklepeme a osolíme. Na každý rezeň položíme niekoľko plátkov jabĺčka a pár sušených sliviek. Ak máte rezne z chudého mäsa, alebo vám to inak nedá, pridajte aj pár prúžkov slaninky, ale nech ovocie prevláda. Rezeň aj s plnkou zmotajte a závitok zaistite špáradlom alebo niťou. Závitky opečieme na troche oleja, aby sa zatiahli, potom vložíme do pekáča, podlejeme trochou vody a upečieme do mäkka. Pri 200 °C vám to môže trvať cca hodinu.
Podávame s varenými alebo pečenými zemiakmi a cítime sa nekonečne, ale veľmi prítomne šťastní.
Sedliacka dievka pod závojom
Potrebujeme:
štyri jablká, alebo jablkový lekvár či domácu jablkovú výživu
šálku strúhanky
vanilkový cukor
maslo
čokoládu na varenie
šľahačku
(môže byť aj trochu škorice)
Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na tenké plátky. Na troche masla ich dusíme, až kým nezmäknú. (Ak sa nezdržíte a nasypete k jablkám aj trochu škorice, nevadí. Nebude to síce podľa dánskeho receptu, ale nebude to ani na škodu.) Ak sa vám nechce dusiť jablká, ale máte doma jablkový lekvár, prípadne domácu jablkovú výživu, môžete použiť tú.
V panvici zmiešame strúhanku s balíčkom vanilkového cukru a dvomi lyžicami masla a opražíme ich do sucha. Do peknej, najlepšie sklenenej misky navrstvíme opraženú strúhanku, na ňu dusené jablká (alebo jablkový lekvár) a opäť strúhanku. Navrch nastrúhame hrubú vrstvu čokolády. Podávame so šľahačkou. Necítite sa s každým sústom spokojnejší?
Cítiť sa zo dňa na deň zrazu šťastní nie je práve najjednoduchšie. Sme zvyknutí na iné pocity (možno aj preto sme v rebríčku najšťastnejších ľudí sveta až na 129. mieste). Ale nevadí. Krok za krokom sa postupne naučíme, ako sa to robí. Ak bude treba, prefarbíme sa na blond, začneme viac fajčiť a piť a jesť po dánsky. Veď nielen láska, ale aj šťastie vraj ide cez žalúdok. A s plným bruchom aj dánske príslovie „Tag og vind med samme sind“ (Prehraj a vyhraj v tej istej nálade) ide hneď ľahšie uskutočniť.
Soňa B. Karvayová viac od autora »
Vaše reakcie [2]
:: Súvisiace reklamné odkazy |
|