Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Ester Ralbovská | 22.12.2006 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Na Vianoce vari máme variť karí?

Blank

Počúvajúc žiadosť mojej redaktorky o vianočný recept, dúfala som, že zle počujem. A verím, že keď vytriezvela, spomenula si na množstvo matiek, starých matiek, svokier, ktoré ju pomedzi iné nevyžiadané rady zavalili aj množstvom receptov, bez ktorých Vianoce nie sú Vianocami.

Na zavedenie nového jedla do zabehaných rodinných štedrých večerí pomôže len jediné – vydať sa. Týmto spôsobom sa na náš stôl dostali dve polievky – priženil sa nejaký odkundes, ktorý nemohol prežiť Vianoce bez polievky svojej drahej matky (svokry odkundesovej manželky), a jeho žena sa svojej polievky tiež vzdať nemohla. Máme teda dve štedré polievky, hoci už nikto netuší, v ktorej generácii k nám, spolu s odkundesom, pribudli.

Na Vianoce experimentujú nebojácni nekonvenční jedinci, nie staré konzervy, ako som ja. O to radšej sa pustím do nových receptov hneď po sviatkoch, keď je ešte človek dosť rozhadzovačný, aby nakúpil drahé suroviny a uvíta novú exotickú chuť.

Nastáva historický okamih, keď kurča nielen omilostím a zaradím medzi potraviny, dokonca ho aj zjem. Problém kuracieho mäsa nespočíva len v chove, ktorý je zacielený na zbavenie výsledného produktu akejkoľvek chuti, ale aj v spôsobe prípravy v našich zemepisných šírkach, ktorý mu žiadnu chuť nepridáva. Preto siahneme do ázijskej kuchyne, ktorá obsahuje výhradne jedlé kurence.

Na thajské karí potrebujeme:

4 kuracie prsia alebo 4 stehná alebo zodpovedajúce množstvo morčacieho mäsa
2 – 3 zelené cibuľky (môžu byť aj šalotky)
2 stonky citrónovej trávy
trošku oleja
thajskú karí pastu
thajskú rybiu omáčku
cukor
400 ml kokosového mlieka
2 limety
niečo zelené na posypanie, najlepšie koriandrové lístky

Zistíme, že legendy o rýchlej príprave ázijských jedál pochádzajú z telky, kde kuchárom všetko vopred nasekajú neviditeľní mužíci. Nám to bude trvať trochu dlhšie. Exotické suroviny nakúpime v Hypernove, tam ich majú všetky.

Doma si ich všetky pripravíme do tvaru, ktorý môžeme hodiť do panvice. Mäso nakrájame na väčšie kocky, ale aby sa zmestili do úst. Cibuľku nakrájame na drobné krúžky alebo šalotku na tenké pásiky. Citrónovú trávu zbavíme vrchných suchých listov a naklepeme tĺčikom na mäso, predáva sa príliš suchá, preto ju pred podávaním vyberieme. Limety dôkladne umyjeme horúcou vodou, kôru olúpeme škrabkou na zemiaky a nasekáme na tenké slíže. Otvoríme konzervy s kokosovým mliekom a ostatné nádoby.

Karí pripravujeme v panvici wok alebo vo veľkom kastróle, v bežnej veľkej panvici by sa ťažko miešalo bez úbytkov, ktoré treba zoškrabovať zo sporáka.

Do rozpáleného woku alebo kastróla nalejeme trošku oleja, vhodíme cibuľku a smažíme pár minút do sklovita. Pridáme citrónovú trávu a tri lyžičky karí pasty, miešame a smažíme, kým sa nezačne šíriť úžasná vôňa. Prihodíme mäsové kocky a smažíme zo všetkých strán, aby sa zavrelo. Dokoreníme niekoľkými strekmi rybej omáčky, lyžičkou cukru a limetovou kôrou. Všetko zalejeme kokosovým mliekom a dôkladne premiešame všetko, čo sa pri smažení mohlo prilepiť na dno. Nezakryté varíme 15 minút, občas premiešame. Za tento čas by malo byť mäso hotové – kuracie určite, morčacie bude možno potrebovať o pár minút viac. Vyberieme pásiky citrónovej trávy a môžeme nakladať, ak sme sa už nenasýtili vôňou.

O prílohe rozmýšľame vopred. Ak zvolíme najjednoduchšie riešenie – ryžu vo varných vreckách, dáme si variť vodu pred tepelnou úpravou karí, zovrie do konca miešacej fázy a ryža bude hotová ešte minútku pred karí.

Thajské karí je také plné rôznorodých a pritom ladiacich silných chutí, že aj najkonzervatívnejšia stará matka bude chrochtať od blaha a ani si nespomenie, že doteraz za karí považovala akýsi farebný prášok.



Ester Ralbovská  viac od autora »
Vaše reakcie [9]
:: Súvisiace reklamné odkazy