Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Ester Ralbovská | 10.11.2006 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Príprava na blokádu

Blank

Pojem veľké upratovanie síce nevyvoláva nadšenie, ale ak sa týka mrazničky a špajze, otvára dosiaľ netušené možnosti kulinárskym experimentom. Ak sa nám v špajzi objavujú čudesné zvieratká a obsah mrazničky po otvorení kaskádovito vypadáva a zapĺňa pol kuchyne, nastal čas nákupného embarga a zapojenia kombinačných schopností. Nácvik sa nám hodí na časy, keď bude potrebné vyprázdniť skladovacie priestory pred Vianocami, alebo keď bude blokáda.

Jediná poriadna blokáda, o ktorej máme vedomosť, je zrejme tá leningradská. Nevedno prečo, utkvel mi v pamäti fakt, že hrdinský sovietsky ľud ani počas týchto krutých čias nevyjedol obsah nejakého semenárskeho múzea. Asi len vďaka tejto obete sa kolchozníkom v povojnových časoch podarilo vypestovať kukuricu ako telegrafné stĺpy.

Z legiend o blokádach sa v našej rodine vyvinulo delenie neobľúbených jedál na tie, ktoré budeme jesť počas blokády, napríklad paradajková polievka, a tie, ktoré nebudeme jesť ani počas blokády, napríklad ryžový nákyp. Tie si dnes neuvaríme. Nácvik blokády spočíva vo využití dostupných surovín na prípravu jedál, ktoré nám budú chutiť. Každý, kto varil aspoň trikrát, vie, že jedlá typu "čo dom dal" sú nakoniec oveľa lepšie než jedlá typu "čo si počať s dvojtisícovým nákupom".

Na kyslosladké mäso potrebujeme:

mäso
hrubozrnnú horčicu
jablko
soľ, korenie
horčičné semienka nepovinne

Mäso nám vypadne samo z mrazničky, necháme ho rozmrznúť, nakrájame na plátky, potrieme horčicou a troškou oleja. Hrubozrnná horčica je zväčša jednoduchá zmes nahrubo zomletých horčičných semien a octu. Ak ju nemáme, dáme hocijakú a kyslosť doplníme šplechom octu (balzamového alebo vínneho) alebo šťavou z citróna – je blokáda, improvizujeme.

Mäso naložené v niečom kyslom by malo stáť maximálne polhodinu, tak ho hodíme na rozpálenú panvicu, sprudka opečieme z oboch strán, podlejeme náprstkom vody a prikryté dusíme do mäkka. Ak je kuracie, dusíme krátko, ak je byvolie, dusíme dlho, ak je iné, dusíme koľko treba.

Horčičné semeno mám doma len preto, lebo ho rada používam do šalátových dressingov, vy ho môžete nájsť v kôlni medzi záhradkárskymi potrebami, používa sa ako hnojivo na konci sezóny. Je príjemne pikantné, trochu ho podrvíme a prihodíme k mäsu počas dusenia. Dusenie priebežne kontrolujeme a dolievame ďalšie náprstky vody, aby mäso neprihorelo.

Keď je mäso mäkké, vyberieme ho z panvice a do výpeku hodíme jablko nakrájané na mesiačiky. Prudko opekáme tri-štyri minúty, prihodíme mäso, všetko spolu prehrejeme a môžeme podávať.

Túto základnú verziu môžeme ľubovoľne dopĺňať a dochucovať, ja som použila sušené brusnice a škoricu a citrónovú trávu. Ak sme normálni Slováci, junáci sťa oltárne sviece a dievky krv a mlieko, stačí nám v jednom jedle kombinácia dvoch chutí – napríklad sladkej a kyslej. Experimentujeme postupne, blokády bývajú dlhé.

Večera, keď nič nemáme, ale po rohoch čo-to predsa nájdeme, môže pozostávať z:

fazule
klobásy
niečoho pikantného – napríklad kari pasty

Fazuľa a jej sesternice ostatné strukoviny patria k vďačným potravinám na dlhé skladovanie, preto pár hrstí pár mesiacov po záruke určite nájdeme. Suchú fazuľu treba dlho namáčať a dlho variť, ak nájdeme konzervu, môžeme večerať ešte dnes. Ale suchá býva krajšia – namočíme ju na noc a na druhý deň uvaríme do mäkka. Klobásu neidentifikovateľného pôvodu nájdeme zabudnutú v mrazničke pod koláčikmi od Veľkej noci. Suchú klobásu nakrájame na kolieska, mäkšiu vyzlečieme z igelitu. Klobásu smažíme na panvici a dôkladne miešame s niečím pikantným – niečo pikantné sa v malom poháriku nájde v chladničke, použité len raz, pôvodne zakúpené na nejaké exotické jedlo. Ku klobáse prihodíme uvarenú fazuľu a rozmýšľame, čo s týmto skvelým základom podnikneme.

Zmes môžeme jesť hneď, priamo z panvice.

Zmes môžeme obohatiť nejakou zeleninou a plniť do pita placiek.

Zmes môžeme posypať syrom a zapečenú podávať len tak samu.

Zmes môžeme zo zemiakmi a vodou pretvoriť v hustú polievku, ale podiel mäsových súčastí sa dostáva hlboko pod hranicu únosnosti.

Na experimentovanie s obmedzeným vstupným vkladom netreba čakať na blokádu, oveľa skôr môže prísť lenivosť vstať a ísť do obchodu. Nebráňme sa lenivosti. Núti nás efektívnejšie rozmýšľať o varení a jedení a vďaka nej sa môžeme stať autormi najzaujímavejších rodinných receptov.



Ester Ralbovská  viac od autora »
Vaše reakcie [27]
:: Súvisiace reklamné odkazy