Je to až neuveriteľné, ako sa preceňuje krása. Niečo také relatívne a subjektívne, neuchopiteľné a pominuteľné. Muži o ňu bojujú, ženy sa trápia, umelci ju zvečňujú. A predsa pre každého znamená niečo iné, každý vníma krásu celkom inak. Príliš krásy na jednom mieste už môžeme nazvať gýčom a príliš veľa gýču zas začína byť krásne. Ešte šťastie, že to neplatí o jedle.
Okrem slávneho gastronóma Anthelma Brillat-Savarina, ktorý povedal, že „jedlo bez syra je ako jednooká kráska“, som nikdy nepočula, aby sa o jedle niekto vyjadroval ako o krásnom. Dobré, chutné, lahodné, ale nie krásne. V podstate môžeme byť radi, pretože poznám množstvo jedál, ktoré mám rada, ale ak by sa mali postaviť pred komisiu posudzujúcu estetický zážitok, asi by neprešli. Rôzne jedlá z kapusty alebo špenátu, hrachová kaša, niektoré jedlá z húb. Pri koláčoch sa väčšina drobnejších chybičiek krásy dá zamaskovať čokoládovou polevou a šľahačkou, prípadne iným druhom topingu. Ale čo robiť, keď máte recept na neuveriteľne chutné, no škaredé keksy? Ak sú škaredé nielen vzhľadom, ale aj tvarom, zamaskujete ich len ťažko. Môžete ich škaredosť akceptovať, alebo ich zavrhnúť a dať psovi.
Škaredé keksy
Potrebujeme:
2 šálky ovsených vločiek
2 šálky polohrubej múky
1 malé maslo
1 šálku kryštálového cukru
1 vajce
1 vanilkový cukor
trochu vody (podľa potreby jedna polievková lyžica až malý pohárik)
1/2 lyžičky soli
1/2 lyžičky sódy bikarbóny
čokoládu
orechy
kokos
Zmiešame spolu sypké suroviny, teda múku, vločky, cukor, sódu a soľ. Pridáme maslo, vajce a dve lyžičky vody. Miešame. Ak sa nám zdá, že cesto je príliš sypké alebo nám asistujú dve nenechavé ručičky, ktoré nepoznajú mieru, pridáme vodu. Výsledná hmota vyzerá hnusne, ale odoláme pokušeniu vyhodiť ju do záchoda a lyžicou dávkujeme na plech malé kôpky, ktoré roztľapkáme v márnej snahe vytvoriť úhľadný koláčikovitý tvar. Plech nemastíme a ak máme radi adrenalín, nepoužijeme ani papier na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C približne 12 minút.
Ja som spravila pár keksíkov bez prísad, potom som dosypala kokos a na drobno nasekanú čokoládu, rozmiešala a dorobila zvyšok keksov. Verzia pre psy by nemala obsahovať soľ, cukru len polovicu, môžete pridať polievkovú lyžicu arašidového masla a samozrejme, žiadna čokoláda, tá je pre psov ako jed.
Po upečení treba keksíky čo najskôr dať preč z plechu, inak k nemu nadobro prirastú a bude ich treba odstrániť dlátom.
Sú úžasné na raňajky s kávou, na večeru s mliekom a v ktorúkoľvek dennú hodinu len tak pre chuť. Nebudem sa vám diviť, ak si nabudúce spravíte hneď dvojitú dávku, u nás sa po nich len tak zaprášilo. Dokonca aj môj muž, ktorý je práve na striktnej nekarbohydrátovej diéte, neodolal a musel ochutnať. Jednoducho: škoda by ich bola pre psy, aj keď by Miss Keksov určite nevyhrali.
Ďalšie články z piatka 21. júla 2006
Eva Borušovičová: Sexmašina alebo Katolík
David Reten: Horúci bozk temnej lady
Uršuľa Retenová: Chcete pripraviť svoje dieťa na príchod súrodenca?
Ján JoFIX Čičmanec: Doveďte škrečka do cieľa!
Soňa B. Karvayová viac od autora »
Vaše reakcie [6]
:: Súvisiace reklamné odkazy |
|