Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Soňa B. Karvayová | 9.6.2006 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Bomba, ktorá vás nezabije, ale posilní

Blank

Ak nie ste autorom nejakého vynálezu nevyhnutného pre život alebo ste nezložili najotravnejšiu vianočnú pieseň tisícročia, nenapísali bestseller alebo niekoho nezavraždili, môžete sa stať nezabudnuteľnými a nesmrteľnými už len vďaka vášmu nesmrteľnému receptu. V podstate to nemusí byť pôvodne ani váš recept, stačí, ak ho modifikujete – a toto je najdôležitejšie – preslávite. V tom lepšom prípade to recept spraví za vás.

Mám taký recept, ktorý sa stal legendou. Má však jednu chybu. Nie je ňou zložitá príprava, ani nezohnateľné suroviny, lebo jednoduchší zákusok s väčším efektom už naozaj nepoznám. Jeho jediná chyba je, že ešte žijem. A v našej rodine to funguje tak, že kým vládzete, musíte svoj recept pripravovať vy sami, pretože to viete najlepšie a je to tak pre ostatných najjednoduchšie. To je síce fajn a prvých desaťkrát mi to aj lichotilo, ale keď musím zakaždým, keď sa v rodine chystá niečo oslavyhodné, štyri hodiny dopredu myslieť na to, či mám všetky suroviny a prinútiť sa urobiť ho, začína sa z radosti stávať závažie.

Viem, že napísať recept na jeden z najúžasnejších zákuskov, aké ma kedy v živote postretli, ešte nemusí stačiť, aby sa ho ostatní členovia rodiny naučili. Sestra je u nás asi doživotne na mafiny, mama na knedlovepřo a ja na bombu. Ale za pokus to stojí, či nie? Možno, keď sa ho naučíte robiť vy, nielen že zažiarite vo svojej rodine, ale môžete, aspoň občas, urobiť ho aj pre tú moju.

sona08_01

Kávová bomba
Potrebujeme:
tortový korpus (najlepšie tmavý, ale keď taký nezoženieme, v krajnej núdzi si poradíme aj s dvomi korpusmi na koláč)
orechový likér
2 smotany na šľahanie
2 čokolády na varenie
1 malé maslo
4 polievkové lyžice instantnej kávy
9 polievkových lyžíc práškového cukru
Granko alebo iný druh čokolády na posypanie
misku s priemerom cca 22cm
potravinovú fóli

sona08_02

Misku s priemerom cca 22cm vyložíme potravinovou fóliou. Ideálne je, ak je miska v tvare polgule, ale ak takú nemáte, nič sa nestane. Z tortového korpusu oddelíme jedno poschodie a odložíme na neskôr. Zvyšné dve poschodia pokrájame na osem častí a vyložíme ním dno a steny misky. Ak nezoženiete tortový korpus tak, ako sa to stalo mne, budete musieť použiť dva korpusy na koláč. Jeden pokrájate a druhý si necháte na neskôr. Ak nemáte polguľovú misku, trojuholníky korpusu sa v miske pravdepodobne budú rozchádzať. Ja medzery vypĺňam kúskami korpusu, čo vyzerá síce otrasne, ale v konečnom výsledku to nikto nespozná. Keď máme misku vyloženú, korpus pokvapkáme orechovým likérom. Množstvo likéru väčšinou odhadujem, stačí za štamperlík. Ak sa mi šmykne ruka a nalejem viac, je koláč trošku alkoholickejší, ale u nás sa zatiaľ nikto nesťažoval. Misku odložíme bokom.

Rozbalíme si obidve čokolády. Z jednej odlomíme jeden rad a pridáme ho k druhej čokoláde. Väčšiu čokoládu rozlámeme do malej misky a opatrne roztopíme v mikrovlnke (čas a intenzita závisia od vašej mikrovlnky, ale mne sa osvedčila najslabšia intenzita na minútu, inak mi čokoláda prihorí). Menšiu čokoládu nalámeme do sekacej časti mixéra a rozsekáme nadrobno.

sona08_03

Do nádoby na šľahanie nalejeme 300 ml smotany na šľahanie, čo je jedna celá a ešte trošku z druhej. Zvyšok druhej odložíme do chladničky. K smotane pridáme dve polievkové lyžice instantnej kávy a vyšľaháme tuhú šľahačku. Do hotovej šľahačky opatrne primiešame čokoládové omrvinky a vyplníme ňou korpus v miske. Nezarovnávame, ale necháme si priehlbinku na čokoládový krém.

Maslo s práškovým cukrom vymiešame v malej miske. Pridáme asi za štamperlík orechového likéru (ak sa vám opäť ruka zatrasie, nevadí, len sa vám krém zgrcne), vymiešame. Nakoniec pridáme rozpustenú a vychladnutú čokoládu. Zmiešame, vykydneme do jamky v šľahačke a rozotrieme po celom dne a trochu aj po krajoch korpusu. Teraz celú bombu priklopíme zvyšným tortovým korpusom, ktorý sme si na začiatku odložili a celú misku zabalíme do potravinovej fólie. Odložíme do chladničky a necháme chladiť aspoň štyri hodiny. Ak všetko robíte na poslednú chvíľu ako ja a bomba nestihne byť v chladničke štyri hodiny pred podávaním, strčte ju aspoň na dve hodiny do mrazničky. Menej času na chladenie bombe neprospieva, kým ju donesiete na stôl, roztečie sa vám.

sona08_04

Tesne pred podávaním bombu vyberieme z chladničky, vyklopíme na tanier a natrieme šľahačkou, ktorú sme si pripravili vyšľahaním zvyšku druhej smotany, dvomi polievkovými lyžicami instantnej kávy a jedným vanilkovým cukrom. Vrch bomby môžeme ozdobiť Grankom, nasekanými orechmi alebo mandľami, alebo hoblinami bielej alebo tmavej čokolády.

Bomba zle znáša prevážanie, najmä v teplom počasí sa hneď uráža a rozteká. Nech však vyzerá akokoľvek, zakaždým sa po nej len tak zapráši a o posledné kúsky sa rozpútavajú doslova súboje. Na druhý deň je, samozrejme, ešte lepšia, ale to sa mi podarilo zažiť iba raz v živote. Táto bomba je proste neskutočná ako stretnutie so skutočnou sexbombou. Raz zažiješ a nikdy nezabudneš.


Ďalšie články z piatka 9. júna 2006
Juraj Malíček: Muži vracajú úder! 
Rado Ondřejíček: Skvelá hudba celkom legálne
Imrich Rešeta ml.: Tí druhí sú dobrí
David Reten: Čiernočierna pasca na prefíkaného McGyvera  



Soňa B. Karvayová  viac od autora »
Vaše reakcie [7]