Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Soňa B. Karvayová | 10.3.2006 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Muž čelom k sporáku

Blank

Na každodennom živote manželskom je najubíjajúcejšia asi práve jeho každodennosť. Opakovaním sa aj tie najmilšie veci stanú rutinou, opotrebujú sa a uschnú. Z oázy púšť denne odhrýza piesok, treba ju stále polievať a kultivovať. Je len prirodzené, že z toľkej roboty na vás občas doľahne únava. Vtedy sa aj milé zdá hnilé. A tak aj ja, akokoľvek ma baví variť, z času na čas na mňa doľahne taká nechuť variť, že by som ju mohla baliť do konzerv. Keď to dôjde až tak ďaleko, že už nevládzem ani vyvariť cestoviny, je zle.

V kuchárskej knihe z antikvariátu, První české přírodovědecké kuchařce dietetické z roku 1928, jej autorka V. H. Přímá hneď v úvode dáva Desatero hospodyňkám, ktorého sa majú držať:

„1. Buď vždy jasné mysli a přihlížej k individuelním potřebám svým i své rodiny!
2. Uplatňuj zákon změny a prostřídání v úpravě pokrmů převahou vždy dle ročních dob!
3. Otázku „co budu vařit?“ zodpověz vždy ráno a urči program oběda i večeře, abys pak byla volna!
4. Nevař jídel při mrzuté nebo dokonce zlobivé mysli!
5. Měj stále v zásobě nejlepší zdravotní a kuchyňské koření: veselost a humor!
6. Dbej čistoty v nádobí, pokrmech i šatu!
7. Miluj kuchyni i se všemi svými hospodyňskými povinnostmi!
8. Dávej přednost stravě jednoduché před přepychovou!
9. Nákupy pro kuchyni sama obstarej!
10. Spoř a na vše dohlížej. Zrakem lásky a bdělosti ostříhej svůj domov!“

Od okamihu, keď som si jej rady pred rokmi prečítala, vzala som si ich k srdcu a snažila som sa ich držať, nakoľko mi to moje charakterové vlastnosti a mentálne schopnosti dovoľovali. Keď na mňa teda doľahne kuchárske nechutenstvo, nepremáham sa. Jednoducho nevarím. Od hladu nás môže zachrániť suchá strava typu čo dal dom, reštaurácia, alebo variaci muž. Tú poslednú verziu mám najradšej. Jednak je to najlepšie riešenie situácie spôsobom aj vlk sýty, aj ovca celá, jednak žiadny muž nevyzerá viac sexi ako muž, ktorý varí. Ak ešte vie variť dobre, ach, aká slasť, je to raj, ktorý si nenechám ničím rušiť. Nemotám sa v kuchyni, nerobím si hlavu z netradične používaného kuchynského náčinia, ani z tej spúšte, na ktorú sa kuchyňa behom jeho varenia mení. Sedím pohodlne na gauči v obývačke a vychutnávam si pohľad na toho variaceho sexi chlapa, ktorý je (bože, ďakujem) mojím manželom.

Výhodou variaceho muža je fakt, že väčšinou nie je opotrebovaný každodenným varením (ktoré zabezpečuje žena), takže keď sa postaví k sporáku, chce sa mu experimentovať. Aj to najjednoduchšie jedlo vie pripraviť zložitým spôsobom, použije množstvo surovín exotických tvarov, chutí či mien, ktoré neraz aj on sám vidí prvýkrát. Mužské recepty sú darom okamihu a keďže sú takou zložitou kombináciou momentálnej inšpirácie a zmesou ingrediencií, ktoré sa práve dostali pod jeho múzou vedenú ruku, väčšinou si ich nepamätá a už nikdy nie je schopný ich znovu pripraviť v tej istej podobe. Mužské jedlá si teda treba dobre vychutnať, asi ako úplné zatmenie Slnka, poslednú večeru a apokalypsu. Nikdy neviete, či sa zopakujú. Na rozdiel od klasických ženských receptov, ktoré sa dedia z generácie na generáciu, a teda ženy odchádzajú, jedlá zostávajú – s mužmi je to presne naopak. Čestnou výnimkou je tento recept:

sona03_01

Minútky podľa môjho muža
Potrebujeme:
mäso – rezne, najlepšie bravčové karé bez kosti, pliecko, skôr suchšie mäso, ale môže byť aj kuracie alebo morčacie
plátky syra
plátky šunky, šunkovej salámy alebo čohokoľvek, čo sa na šunku podobá
ingredienciu pod šunkovo-syrový kabát: sterilizované fazuľové struky, špargľa, mladé kukuričky, broskyňový kompót alebo ananás
horčicu
soľ
korenie

sona03_02

Mäso naklepeme, kuracie alebo morčacie prsia stačí prekrojiť, aby z nich boli primerane veľké rezne. Rezne posolíme a pokoreníme čiernym korením.

Na rozpálenom oleji opekáme dve až tri minúty z jednej strany, potom obrátime a opekáme z druhej strany. Asi po minúte natrieme vrchnú časť minútky lyžičkou horčice. Na potretú minútku položíme niekoľko fazuľových strukov alebo špargľu, mladú kukuričku alebo jeden kúsok ovocia. Na to položíme plátok šunky a plátok syra. Necháme syr na minútke roztopiť a je to hotové.

Podávame s ryžou alebo hranolčekmi, prípadne s ryžou aj hranolčekmi.

sona03_03

Láska ide cez žalúdok, to je známa pravda. Dobré jedlo zlepšuje vzťahy, navodzuje správnu atmosféru, zakopáva vojnovú sekeru. Ak máte niečo na rováši, napríklad ste zabudli zaželať svojej drahej k MDŽ, ste transvestita alebo, máte nemanželské dieťa a ešte ste sa to neodvážili povedať, postavte sa k problému čelom, t. j. k sporáku. Nemusíte mať na sebe ani obtiahnuté tielko, v ktorom vám bude vidno bradavky, ale iba zásteru po babičke a bude vám odpustené. No, asi nie, ale aspoň ste pre to spravili maximum.


Ďalšie články z piatka 10. marca 2006
Eva Borušovičová: Štvornožky vzad!
Miroslav Ulman: Na samote pri lese každý to rád inak
Imrich Rešeta ml.: Sú tu, a možno aj nie!



Soňa B. Karvayová  viac od autora »
Vaše reakcie [13]