Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Soňa B. Karvayová | 10.2.2006 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Jednoduché orientálne menu na valentínsky večer

Blank

Blíži sa Valentín, obchodníkmi velebený sviatok zamilovaných a z každého časopisu, reklamného spotu, alebo letáku na nás útočia jediné zaručené spôsoby, ako vyznať lásku, oživiť lásku, prejaviť lásku, alebo niekoho omráčiť darom. Patrím k ľuďom, čo zbožňujú sviatky a oslavy všetkého druhu, len si rada vyberám ich vlastné načasovanie. Ak totiž mám robiť niečo na povel a v určitom limite, často sa niečo zasekne a je po oslave. A tak je to aj s valentínskymi oslavami alebo výročiami svadby. Radšej ich oslavujeme, keď na ne príde chuť a čas, nie podľa dátumu v kalendári, pretože inak je to katastrofa.

Pri oslavách výročia svadby nám zvyčajne zlyhajú babysitteri, praskajú vodovodné potrubia, či dochádza k nečakaným výkyvom počasia a odberu elektrickej energie. Alebo dostávame črevnú chrípku, ako naposledy, keď nám dieťa postrážili svokrovci. Strávili sme víkend v posteli, ako to radia múdre časopisy pri osviežovaní vzťahov, ale s lavórom a živočíšnym uhlím.

Našťastie sme si už mesiac po svadbe zaviedli pekný zvyk. Namiesto výročí oslavujeme výmesačia. Máme ho vždy trinásteho v mesiaci a aj keď naň párkrát v roku zabudneme, aspoň osemkrát do roka si spravíme naozaj krásny sviatočný večer so všetkým, čo k tomu patrí. A nemusí to byť iba trinásteho, ale niekedy to odpálime radšej už dvanásteho, alebo, naopak, až štrnásteho. Hlavne, že je nám spolu dobre.

Takže ak aj vy patríte medzi tých šťastlivcov, ktorí už spolu sú nejakí ten piatok a nezoženiete stráženie k deťom práve na Valentína, lebo zadaní ho budú oslavovať vo dvojici a nezadaní kamaráti a kamarátky dajú prednosť sedmičke vína doma osamote, nevešajte sa. Spravte si pekný večer aj tak. Zaujímavé jedlo, dobré víno a sviečky, to sa dá zabsolvovať aj pri deťoch. A ostatné, keď idú spať.

val_01

Kuracie mäso na drievku s omáčkou sateh, voňavým kompótom a teplým banánom

Kuracie mäso na drievku
Potrebujeme:
kuracie prsia
lyžicu medu
2 lyžice oleja
lyžicu mletého (alebo drveného) koriandra
lyžicu kurkumy
4 lyžice sójovej omáčky
pol lyžičky čili
špajle (najlepšie prelomené na polovicu a namočené vo vode, aby v rúre nezhoreli)

Med, olej, koriander, kurkukmu, sójovú omáčku a čili spolu zmiešam v ohňovzdornej miske. Kuracie prsia nakrájam na primerane tenké prúžky a ponapichujem na špajle. Potom ich všetky poomáľam vo voňavom páci a nechám postáť, koľko to dá. Ideálne by boli aspoň dve hodiny, ale ak je rodina hladná, pečiem aj skôr.

Rúru si predhrejem na 200°C. Do rúry vložím ohňovzdornú misu s mäsom na paličke, aj s pácom a pečiem asi 25 minút.

Podávam s ryžou (do ktorej som pri varení pridala trochu kokosu).

Omáčka z arašidového masla čiže sateh
štyri strúčiky cesnaku
jedna piksľa arašidového masla (ak nemáte, rozmixujte najemno arašidy)
mlieko
jedna čili paprička (ak máte malé deti, nedávajte)

val_02

Cesnak nakrájam na drobné kolieska a opečiem spolu s malou čili papričkou na troche oleja, až cesnak zavonia. Pridám arašidové maslo, respektíve rozmixované arašidy a trochu to prehrejem. Prilejem trochu mlieka a miešam, kým hmota nezhustne. Znovu pridám trochu mlieka a miešam, kým sa mi hustota omáčky nezdá akurát.

Voňavý kompót
päť jabĺk
za hrsť hrozienok
dve celé škorice
dve lyžice cukru
trochu vody
trochu brandy (tak sa mi zazdalo a cvrkla som to tam)

val_03

Jablká ošúpem, zbavím jadrovníkov a nakrájam na menšie kúsky do rajnice. Pridám hrozienka, cukor, škoricu a trochu vody. Dusím za občasného miešania, až kým sa mi to nezdá akurát, t. j. nech to nie je ani príliš tvrdé, ale ani rozvarené. Uprostred dusenia, keď už to zavonia, prilejem brandy a nechám dusením odpariť alkohol.

Teplý banán
dva banány
maslo

val_04

Banány prekrojím priečne na polovicu a na troche masla opečiem zo všetkých strán.

Keď som toto skvelé menu pripravovala tentoraz s úmyslom nafotiť tento recept, oznámila som môjmu mužovi, že toto je valentínska večera. „Už dnes?“ zamyslel sa na okamih a potom súhlasil: „Dobre.“ Dokonca sa mi zdalo, že ho to potešilo a podľa toho, koľkokrát si pridal, to tak naozaj bolo. A keďže mi už týždeň každý druhý deň donesie nejaký darček a povie: „Ale toto ešte nie je Valentín!“, buď si niečo hnusné u mňa žehlí, alebo máme tentoraz naozaj šťastného Valentína.

Tak krásnu oslavu aj vám, či už dnes, o týždeň, alebo o mesiac. Nezáleží na dni podľa jeho dátumu, ale na tom, čo z dňa vyťažíte.



Soňa B. Karvayová  viac od autora »
Vaše reakcie [11]
:: Súvisiace reklamné odkazy