Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Ester Ralbovská | 3.2.2006 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Kiš, kiš, hanba, ja mám lepší koláč!

Blank

Varenie pre chlapa môže byť v mnohých smeroch užitočné, z dlhodobého hľadiska je to však činnosť bezútešná a nedocenená. Ak je niekto schopný reagovať na každú z tridsiatich rozličných teplých večerí rovnakým „hhhhhhhhhh", líšiacim sa len v rytme prežúvania, zaslúži si akurát kuracie prsia na spôsob vyžmýkanej handry a univerzálnu hnedú omáčku.

Dôvod, prečo s maximálnou snahou a všeobjímajúcou láskou varia ženy nezávislé, ženy éterické, feministky aj žienky domáce, je potešenie kamarátok. Kamarátky sú tie nepochopiteľné bytosti, ktoré nám prisunú podnožku, prehodia deku, nalejú víno a podržia vreckovky len preto, aby sa nám pohodlnejšie rozprávalo o tom, čo zas vyliezlo z toho nášho hneď potom, ako zabručal „hhhhhhhhhh" a preglgol posledné sústo. Kamarátky sprevádzajú každé sústo od nás vyhláseniami „tá kombinácia chutí, na to treba talent od Boha", „daj mi dupľu a umriem na vrchole blaha" sprevádzanými takými hodnovernými vzdychmi, aké sa nám nepodaria doma ani po dvojnásobnom „hhhhhhhhhh" „hhhhhhhhhh".

Kamarátky sa o poslednú porciu jedla od nás nepodelia so záchodovou misou, aj keď predstavuje trojnásobok ich denného kalorického limitu, ale pažravo ju zhltnú prinášajúc obete na oltár našej duševnej vyrovnanosti. Kamarátkam varíme to najlepšie z najlepšieho, lebo len u nich to padá na úrodnú pôdu.

Drahé priateľky, dnes to bude slaný koláč, inšpirovaný quiche-om, bokom okolky, kišom.

Potrebujeme cesto:
200 g hladkej múky
100 g masla
1 vajce
soľ

kolac01

Potrebujeme náplň:
pór
prerastená slanina
150 g tvrdého syra, fakt dobrého, alebo aspoň údeného
200 ml sladkej smotany
4 vajcia
soľ, korenie, muškátový orech, byliny

Cesto, zvané krehké, je základom slaných aj sladkých koláčov. Kuchárski experti nás zaprisahávajú, aby sme pracovali len veľmi rýchlo s veľmi studeným maslom, alebo, naopak, s maslom rozpusteným na tekutinu, takže v tom veľká veda nebude. Prstami spracujeme múku s maslom a štipkou až lyžičkou soli, až máme zmes, ktorej mamka hovoria mrvenička. Pridáme vajce, spojíme cesto, zbijeme ho do gule, strčíme do igelitu a odložíme do chladničky.

Odpočíva aspoň pol hodiny, počas ktorej vymažeme maslom koláčovú formu, postačí aj tortová, a pripravíme náplň. Kombinácia pór, slanina a syr je klasika, ktorá nikdy nesklame. Myslíme však kreatívne a sezónne, takže postupne vyskúšame špenát a nivu, cukety a parmezán, nové zemiaky a cibuľu s tučnou slaninou alebo čokoľvek iné.

Pór sa čistí od pôdy ľahšie nakrájaný na kolieska ako vcelku, tak ho teda dôkladne umyjeme a podusíme s kocôčkami prerastenej slaniny. Do vychladnutej zmesi primiešame strúhaný syr, to je spôsob, ako ho rovnomerne rozložíme po celom koláči.

kolac04

Druhú časť náplne tvoria rozšľahané vajcia so smotanou, soľou a koreninami od výmyslu sveta.

Zapneme rúru na dvesto stupňov alebo koľko sa podarí. Odpočinuté cesto rozváľame na veľkosť koláčovej formy, prenesieme do formy a dôkladne do nej natlačíme. Prečnievajúce okraje odrežeme.

Cesto poďobeme vidličkou, prikryjeme kusom papiera na pečenie a posypeme najlacnejšou fazuľou, aká sa dá kúpiť. Volá sa to slepé pečenie a cieľom je dosiahnuť koláčový základ vydutý dole, nie hore. Pečieme 10 minút so slepou strukovinou a 5-10 minút bez nej.

kolac02

(Poznámky autorky pre začiatočníkov: Odrezky cesta zmágame do malej gule, strčíme do plastového vrecka, označíme nápisom kišové cesto a strčíme do mrazničky. Keď nasporíme päť guliek, máme základ ďalšieho koláča. Strukoviny na slepé pečenie sa dajú použiť viackrát, skladujeme v zvláštnej škatuli s veľkým nápisom Fazuľa na slepé pečenie, nejesť! Alebo aj bez nápisu, ak autor vznešeného „hhhhhhhhhh" občas varí fazuľovú polievku a okolo „hhhhhhhhh" má výnimočne blbé poznámky. Pod slepé strukoviny používame radšej alobal, upečený papier sa rád trhá.)

kolac03

Na predpečený korpus rozložíme pórovú náplň, zalejeme vajcovou zmesou a pečieme ďalších 35-40 minút, už nie tak prudko. Občas sa pritrafí dierka v ceste alebo nerovnomerný okraj, ktorým vajcová zmes pretečie pod cestový korpus, s tým si hlavu nelámeme, ak sa príliš pripečie, ošmirgľujeme pripálené vajce zo spodku hotového koláča rozkošným malým strúhadielkom.

Koláč je krehký a vláčny zároveň, vhodný na podávanie od 14. do 24. hodiny k nápojom s obsahom alkoholu 4-40% na dámskych jazdách pre hostí vo veku 6-60 rokov.



Ester Ralbovská  viac od autora »
Vaše reakcie [3]
:: Súvisiace reklamné odkazy