Čas úprimných želaní, dobrej vôle a obžerstva je šťastne za nami. Ježiško splnil želania len tým, ktorí mu včas doručili presný zoznam, najlepšie aj s uvedením obchodov, kde možno hodnotné vecné dary kúpiť. Ako napríklad mne. Nikto by neuhádol, že moje želania sa týkali hlavne kuchynského náčinia a knižiek, hmýriacich sa vyjadreniami ako pipulienka moja, keď tento recept pokazíš, do Vianoc ťa budem volať knedľa nevykysnutá.
Iba naozajstné trdielko by sa dalo strhnúť davom, húfne kráčajúcim do posilňovní, spinningovní, aeróbní a biopotravín. Rozumný človek poslúchne svojho doktora a k očiste organizmu pristupuje postupne, pozvoľna, s mierou, ak vôbec. Veď aj pánbožko nám po sviatočných jedlách stanovili najprv fašiangy, ktoré môžeme využiť na vyskúšanie netradičných chutí. Ak sa nezadarí, pomôže už len ten pôst. Ale postupne.
Na kačku, akú mamka neupečie, potrebujeme:
1 kačku
veľa cibule (červená bude lepšie vyzerať)
liter červeného vína (to je množstvo len na varenie)
liter pomarančového džúsu
klinčeky
tymian
bobkový list
V knižke od Ježiška by bolo napísané „dievka moja premilená, zožeň kačičku od tetky zo Svätého Jura, kŕmi len jačmeňom a kukuricou, preto majú zlatulinkú kožu, ktorá tvojich hostí uchváti". Keďže my kačicu z kože vyzlečieme, kúpime tú, ktorá nie je z Číny, pre pokoj v rodine.
Kačku vyzlečieme z kože. Naozaj. Ja sa tiež tuku nebojím, preto som polhodiny vyberala centimetrovú vrstvu masti. Drobky, ktoré nájdeme v kačkinom vnútri, vyzlečieme z igelitového vrecka. Kačku naporciujeme na kúsky, nezáleží, aké, len zhruba rovnako veľké.
Kusy kačice vložíme do hrnca. Na kačicu nahádžeme cibuľu nakrájanú na plátky. Toľko cibule, aby nikto netušil, že sa pod ňou skrýva mäso. Pridáme koreniny – 7-8 klinčekov, pár vetvičiek tymianu, 3-4 bobkové listy. Môžete si ich pokojne spočítať, pri vyberaní vám aj tak bude zopár chýbať. Zalejeme červeným vínom a pomarančovým džúsom v rovnakom pomere. Pri výbere správneho hrnca nám z tekutiny vyčnieva len plávajúci bobkový list. Môžeme pridať pár plátkov pomaranča.
Varíme prikryté do zmäknutia mäsa, čo môže trvať aj hodinu. Mäkké mäso vyberieme, omáčke zväčšíme plameň a odokrytú ju necháme redukovať. Redukovanie je brblavý proces, pri ktorom sa z veľa vody stáva menej omáčky. Mäso oberieme z kostí a natrháme na kúsky akurát do úst.
Z omáčky vylovíme koreniny a plátky pomaranča. Môžeme ju precediť a cibuľu prepasírovať, čím sa omáčka zahustí. Alebo ju nechať tak, s kúskami cibule. Keď sa rozhodneme, že omáčka je akurátneho množstva a konzistencie, vhodíme opäť mäso, prehrejeme a môžeme podávať.
Kombinácia červeného vína a pomarančového džúsu vytvorí takú rovnováhu chuti, že poriadny Slovák si na soľ a čierne korenie ani nespomenie. Bývala som kedysi púpätko ustráchané a nedovolila, aby sa mäso ocitlo s ovocím na jednom stole, nieto ešte na jednom tanieri, ale tento vták ma dostal. Kačka sa hrdo hlási k mexickej kuchyni, aby vyvrátila povery o fazuli a kukurici ako základných mexických potravinách, ktoré vymysleli (tie povery) úbohí chudobní Texasania.
Ako prílohu môžeme zvoliť kukuričné placky, ale komu by sa ich chcelo hľadať, alebo nedajbože piecť. Pridáme ku kačke medzinárodnú spoločnosť – cestoviny alebo arabský chlieb pita. Jedným zahrýzame, druhé namáčame do omáčky.
P.S. pre šéfredaktorku: podľa lunárneho kalendára nastane správny čas na diéty až po 14.1. 2006.
Ester Ralbovská viac od autora »
Vaše reakcie [11]
:: Súvisiace reklamné odkazy |
|