Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Ester Ralbovská | 30.5.2008 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Na žiadosť divákov – chlieb s maslom

Blank

Nudnej väčšine sa opäť začala grilovacia sezóna a my, ktorí sme celú zimu usilovne trénovali, sme pripravení stať sa hviezdami záhradných slávností. Tréningom nemyslíme nič namáhavé či potné, ide len o prepracovanie systému, vďaka ktorému sa votrieme do domácnosti oplývajúcej umývačkou riadu a veľkým silným samcom schopným udržať v ruke obrovské kliešte na obracanie malého mäsa. Na systéme budem pracovať ďalej, treba doladiť drobné detaily, napríklad ako sa vyhnúť irónii v hlase, keď s nohami ponorenými vo vedre studenej vody chválime schopnosti onoho veľkého silného samca poskakujúceho okolo rozpáleného grilu, pot a nadávky sa z neho len tak rinú.

Chutným maslom sme sa zaoberali už v kapitole „čo šľahnúť na suchú rybu, aby nebola suchá“, ale furt mi nešlo do kešene, ako doň strčiť citrónovú šťavu, aby nevytiekla. Samozrejme, stačí na to chvíľka trpezlivosti, ktorú máme, keď nás nenaháňa vlčí hlad.

Maslo pripravíme vopred, aby sme ho podľa okolností natierali na predjedlové krekery, kým ten chudák samec rituálne tancuje okolo ohňa, alebo položili na stejky, ktoré sa na gril dostali priamo z obchodu nemarinované, lebo samci tak ďaleko nemyslia.

My nad žiarivou budúcnosťou premýšľame, preto maslo vyberieme z chladničky a až ďaleko potom začneme zháňať, čo ešte potrebujeme.

Kôprové maslo:

maslo
kôpor
citrónová kôra
citrónová šťava
soľ, korenie

Cesnakové maslo:

maslo
cesnak
petržlenová vňať
citrónová šťava
soľ, korenie

Karí maslo:

maslo
karí korenie
sušený estragón
soľ, korenie

Toto sú verzie z marcovej grilovačky, sediac teraz v bylinkovej záhrade, napadá mi množstvo ďalších kombinácií, ale vy v mojej záhrade žať nebudete, tak vás nimi nebudem zbytočne zaťažovať. Dávame trochu pozor na kombinovanie chutí, zbytočne by sme dávali všetky spolu, keď každá vynikne skôr sama, a tiež je efektnejšie ponúknuť päť rôznych chutí, než bazalkovo-rozmarínovo-tymiánovo-mätovo-oreganovo-cesnakový mix, ktorý nemožno označiť ináč ako tá zelená vec.

Základom úspechu pre dosiahnutie jednotvárnej hmoty je mäkké maslo a mixér. S ohľadom na vlastnú lenivosť stanovíme poradie prípravy tak, aby sme mixér nemuseli po každom masle umývať. Kúsok kôpra v cesnakovom masle si nikto nevšimne, ale keď začneme karí maslom, aj ostatné budú zbytočne žlté.

Byliny nasekáme, citróny dôkladne umyjeme, kôru z nich ostrúhame, šťavu vytlačíme a už len postupne hádžeme všetky suroviny spolu do mixéra, za polminútu je hotovo. Preložíme do rozkošnej misôčky a pokračujeme ďalším maslom. Zo štvrťkilovej kocky pripravíme tri druhy ochuteného masla a môžeme pripravovať ďalej.

V chladničke vydrží aj dva týždne, ak vydrží, keďže využitie je nečakane široké. Kôprové maslo je ideálne na lososové jednohubky, karí na chudobne vyzerajúce chlebíčky s hydinovou šunkou pre svokru, cesnakové natreté na teplý chlieb, práve donesený z pekárne, rozmarínové na zamiešanie do grilovanej zeleniny, mätové na kuracie prsia marinované v jogurte, tymianové na bravčové kotlety, bazalkové na ohriate pita chleby. Alebo aj opačne.



Ester Ralbovská  viac od autora »
Vaše reakcie [30]
:: Súvisiace reklamné odkazy