Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Ester Ralbovská | 7.3.2008 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Prečo práve polenta

Blank

Polenta ostávala príliš dlho na chvoste všeobecnej pozornosti, preto ju dnes vytiahneme na svetlo sveta a zistíme, že ju môžeme jesť od rána do večera. Predsudky voči polente pochádzajú z praveku, keď ju bolo potrebné variť aspoň hodinu za stáleho miešania a ona pritom ešte nespokojne prskala ohnivé bubliny do spoteného ksichtu. Potom je tu ešte podozrivý fakt, že trochu pripomína krupičnú kašu, ktorú sme začali odmietať, keď sme vo veku troch rokov odhalili silu slova nie. Práve tieto predsudky nás pripravujú o skutočný pôžitok.

Potenciál polenty nám pomôže naplno využiť vynález jej instantnej podoby – vyberáme tú s jednominútovou prípravou. Polenta má povesť kašovitej prílohy, ale to je len jedna z mnohých jej podôb. Prichutená alebo aj osmažená je náhradou zemiakov, knedlí, ryže, chleba aj cestovín. Proti iným prílohám má výhodu rýchlej prípravy, trvajúcej jednu až deväť minút.

Pri príprave polenty potrebujeme:

polentu – instantnú s časom prípravy 1 minúta
obal od polenty, na ktorom je návod na prípravu
vodu
maslo
parmezán
soľ, korenie, zelené bylinky

Presné množstvo vody si prečítame na obale. Pomery sa pohybujú od 1:2,25 do 1:3,5. Po odmeraní vody do hrnca obal zahodíme. Po zovretí do vody nasypeme polentu a zúrivo miešame, najlepšie metlou. Len čo začne polenta prskať ako sopka, pozrieme na hodiny a vieme, že odteraz miešame jednu minútu. Venujeme škodoradostnú spomienku tým, ktorí si kúpili osemminútovú polentu, a už máme hotovo. Snímeme hrniec zo sporáka, prihodíme hrsť-dve nastrúhaného parmezánu, lyžicu masla, dve štipky bieleho korenia a zamiešame do horúcej kaše. Tu sme skončili s prípravou kaše, ktorú stačí kydnúť na tanier, pridať pár fašírok od soboty a rýchla večera je na stole.

Polentu môžeme uvariť aj deň pred podávaním, pri miešaní syra a masla pridáme aj za hrsť čerstvých bylín, kašu necháme trochu vychladnúť. Keď je kaša ešte vlažná, vytvarujeme ju do valca, zabalíme do fólie a odložíme do chladničky. Na druhý deň prichystáme grilovačku a namiesto suchých zemiakov z pahreby podávame polentu nakrájanú na plátky a ogrilovanú.

Polentu môžeme pripraviť nachrumkavo aj bez grilu, myslíme na to ešte pred zovretím vody. Maslom vymastíme plech, horúcu kašu naň rozotrieme (rozumej vylejeme a ucapkáme) vo vrstve hrubej jeden až dva centimetre a necháme vychladnúť. Z pevnej polenty vykrajujeme formičkami srdiečka, kvietky alebo obyčajné kolieska. Nemajme o seba obavy, tieto blbosti nás tretíkrát prestanú baviť a potom krájame nožom pravouhlé tvary. Tvary osmažíme na panvici na troche tuku do bledohneda a podávame k dobrému gulášu.

Príjemnou variáciou je polenta ako zapekané cestoviny. Kašu môžeme pripraviť bez parmezánu, nechať vychladnúť vo vymastenom pekáči v hrúbke zhruba 4 centimetre. Po spevnení vykrajujeme lyžicou alebo lyžičkou niečo medzi haluškami a obláčikmi, tie nahádžeme do zapekacej misy, posypeme niekoľkými druhmi syra a zapekáme 20 – 25 minút vo vyhriatej rúre. Oblačné halušky môžeme tiež ohriať samotné a podávať zaliate hociktorou omáčkou – napríklad obľúbenými trojbojmi špenát-gorgonzola-smotana, mleté mäso-paradajky-oregano.

Polentové odrezky, ktoré ostanú po vykrajovaní srdiečok a obláčikov, osmažíme na nejakom výraznom oleji – tekvicovom alebo sezamovom – a sypeme na šalát namiesto chlebových krutónov.

Preto práve polenta.



Ester Ralbovská  viac od autora »
:: Súvisiace reklamné odkazy