Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Ester Ralbovská | 8.2.2008 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Pingpongové keksy a kolektívne role

Blank

My, ktorí žijeme po roku 1965 a vážime menej ako 165 kíl, si môžeme dovoliť tráviť pôstne obdobie nacvičovaním prípravy lahôdok, ochutnávaním lahôdok a výchovou kuchárskych pomocníkov. Príprava pohostenia na podujatia akejkoľvek úrovne je záležitosť dôkladného plánovania, zložitej logistiky pri zháňaní surovín, umeleckej zručnosti a priam svätej obetavosti. Výsledkom je päťminútové mľaskanie, povoľovanie opaskov a unavené odfukovanie.

Pritom kolektívna príprava jedla môže byť rovnako zábavná ako konzumácia a určite zábavnejšia než celodenné play-t-station hranie. Pomôže nám odhaliť u kamarátov iné kvality než pevný úchop pollitra. A na chvíľu zabaví aj neposedné deti. V dnešnom menu máme dva druhy párty drobností, ktoré môžeme komplet pripraviť doma a priniesť so sebou, alebo ich môžeme komplet pripraviť na návšteve, alebo čiastočne pripraviť doma a čiastočne na návšteve zašpiniť riad. Stačí mať dosť rozumu, aby sme čajové večierky a podobné demolačné akcie nerobili u seba doma.

Na oranžové keksy potrebujeme:

štvrť kila syra gouda
150 g hladkej múky
125 g masla
soľ
sladkú alebo štipľavú papriku
zelené olivy plnené papričkou
gumené rukavice (doktorské, upratovacie alebo igelitové ukradnuté z autolekárničky)

Rukavice som azda mala uviesť na prvom mieste, bez nich sa na žiadnom večierku najbližší týždeň neukážeme. Nastrúhame syr. Navlečieme si rukavice. K syru pridáme múku, pri izbovej teplote zmäknuté maslo, soľ a papriku. Spracujeme cesto, vytvarujeme ho do valca s priemerom asi 5 cm, zabalíme do fólie a odložíme na polhodinu do chladničky. V tejto fáze môžeme schmatnúť valec a fľašu olív a bežať na návštevu, nasledovať bude krúžok šikovných rúk. Necháme odkvapkať olivy na site, valec cesta nakrájame na trojmilimetrové plátky. Cestové placky trošku zahrejeme medzi dlaňami, vložíme olivu a dôkladne ju zabalíme. Mrška oliva občas vypúšťa šťavu a snaží sa narúšať obal, s cestom sa však pracuje dobre. Pri tvarovaní už rukavice nepotrebujeme, pracujeme dlaňami a prstami, nezabárame do cesta nechty. Vytvarujeme oranžové pingpongové loptičky a kladieme ich na plech vyložený papierom. Papierom na pečenie. Pozor, výdobytky vedy a techniky, ako napríklad papier na pečenie, je niekedy nutné priniesť do hostiteľskej domácnosti. Pečieme v rúre vyhriatej na 220 stupňov 15 – 20 minút.

Z pravidelných guľôčok vzniknú trochu prišliapnuté loptičky, tak je to správne. Z tohto množstva sa zvyčajne podarí zhotoviť zhruba 40 keksov. Papriku môžeme nahradiť karí korením, farebné korenie je dôležité, slané cesto sa len tak samo dozlata neupečie.

Slaninové rolky sú ešte zábavnejšie, pripravíme si na ne:

Mandle
sušené slivky
väčšie zelené olivy
kúsok syra – trebárs ukradnutý z oranžových keksov
špáradlá
slaninu – poriadne vysušenú, prerastenú viac mäsom než tukom, priemyselne nakrájanú na priesvitné plátky, niečo medzi pancettou a pršutom alebo niečo z toho

Vyzlečieme mandle. Zalejeme ich vriacou vodou, po troch minútach prepláchneme studenou vodou a predhodíme kolektívu šikovných prstov na šúpanie. Mandle sa šúpu tak, ako sa strieľajú čerešňové kôstky – uchopiť medzi dva prsty a páliť. Na rozdiel od čerešňových kôstok pálime do dlane, mandle omylom postrieľané do zaprášených kútov opláchneme, po zabalení totiž nerozoznáme, ktoré sú určené pre svokru.

Mandľami nakŕmime sušené slivky a mokré olivy.

Syr nakrájame na tenké plátky.

Pripravíme slaninu, teda rozkrojíme ju na dve polovice, ak je príliš dlhá. Slivky zarolujeme do slaniny samotné, kombinácia chuti je už dokonale dokonaná. K olivám priložíme kúsok syra a zarolujeme do slaniny. Koniec slaniny na rolke upevníme špáradlom, nepokúšajte sa viesť špáradlo stredom rolky, náraz na tvrdú mandľu by mohol byť fatálny. Viem, že to kazíte naschvál, aby ste mohli hltať nepodarky, ale oplatí sa pár minút počkať.

Rolky vysypeme na plech a v maximálne rozpálenej rúre alebo pod grilom opekáme 5 – 7 minút. Nájdu sa aj blázni, ktorí uprostred zimy grilujú rolky na záhradnom grile na drevenom uhlí. Všetci normálni si recept odložia do priečinka predjedlá na grilovačky.

Rolky treba jesť rýchlo, kým sú teplé, pri servírovaní sa vynikajúco hodí dieťa, ktoré práve trénuje jemnú motoriku, navyše sú jeho pokusy o uchopenie špáradiel vítaným spestrením kultúrneho programu.



Ester Ralbovská  viac od autora »
Vaše reakcie [6]
:: Súvisiace reklamné odkazy