Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Ester Ralbovská | 4.4.2008 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Ponúkam vám srdiečko na dlani

Blank

Bola by som vám ponúkla srdiečkový recept už na Valentína, keby mi to bolo bývalo napadlo, ale srdiečka, ktoré sú predmetom našej dnešnej úvahy, sú príliš lacné, aby si vydobyli pozornosť marketingových odborníkov, ponúkajúcich topánky do ďážďá (zrejme protest proti bezdiakritickej e-komunikácii) a bezkockové hrozno. Napriek nízkej cene majú pre mňa kuracie srdcia príchuť exkluzívnosti pochádzajúcu z čias, keď sa vyskytovali v počte jeden kus v nedeľnej slepačej polievke. Áno, vtedy bolo možné získať srdce len zakúpením celého kurčaťa, ktoré skrývalo prekvapenie, či doň členky brigády socialistickej slepačej práce pribalili drobky, alebo len prázdne igelitové vrecko a čo z drobkov boli ochotné nechať pre pospolitý ľud. A o drobnom detaile, že slepačia polievka by sa mala variť zo sliepky, sa budem baviť len s tým, kto zopár radov v mrazoch pred mäsnou vystál a s prázdnou sieťovkou odišiel.

Vzhľadom na ojedinelosť výskytu bolo aj v našej rodine kuracie srdiečko z polievky vždy predmetom detskej bitky, zato o žalúdku sa neviedla žiadna diskusia. Ten si striktne vyhradili naša mamka pre seba, takže sme do neskorej puberty netušili, ako vôbec môže chutiť. Jedno z prvých jedál, ktoré som uvarila, bol slávnostný p?rk?lt z kila kuracích žalúdkov pri príležitosti Dňa matiek. Mamka zjedli, poďakovali a priznali, že kuracie žalúdky im vlastne vôbec nechutia, len nás nimi desaťročia vychovávali, aby sme si uvedomili, že nie sme sami na svete.

S úmyslom pripraviť z kuracích sŕdc nedeľné jedlo som zároveň chcela vyskúšať, čo je také úžasné na anglosaskom zvyku polievať zemiakovú kašu omáčkou, takže dnes si pripravíme portské srdcia s bylinkovou kašou.

Na portské srdcia potrebujeme:

cibuľu – jednu na dve osoby
olej – trošku pod cibuľu
kuracie srdcia – 150 – 200 g na osobu
portské – primerane
soľ, korenie

Na bylinkovú kašu potrebujeme:

Zemiaky
sladkú smotanu
soľ, biele korenie, muškátový orech
mäkký syr s modrou plesňou alebo hermelín s modrou plesňou alebo nivu alebo camembert
žiadne bylinky

Cibuľu nakrájame ledabolo a smažíme na oleji v hrnci, ktorý sa dá prikryť. Hneď ju osolíme, aby pustila šťavu a nepripekala sa a stlmíme plameň, aby sa naozaj nepripekala, chceme ju len spriesvitnieť, nie zhnednúť. V čajníku uvaríme vodu. Kuracie srdcia umyjeme, odstránime zvyšky krvi z trčiacich tepien a spievame si nejakú budovateľskú pieseň, aby sme nemuseli myslieť na to, akú smrť mohli tie úbohé tvory mať. Zvláštne, pri spracovaní iných častí zvieracieho tela mi podobné hlúposti o sídle duše nenapadajú. Srdcia prihodíme k cibuli a zalejeme vriacou vodou. Je zbytočné zalievať ich vývarom, keď vývar sa z nich urobí sám. Okoreníme čiernym korením a prikryté dusíme hodinu až hodinu a pol domäkka. Zatiaľ sa venujeme inej bohumilej činnosti.

Po zmäknutí skontrolujeme stav tekutiny a ďalej sa venujeme redukcii vody a pridávaniu vína. Redukujeme prudkým varom pri odkrytom hrnci, víno pridávame prilievaním z fľaše a ďalej redukujeme už miernejším bublaním, víno pridávame aj niekoľkokrát. Vďaka úplnému rozvareniu cibule dosiahneme hustejšiu konzistenciu a vďaka pomalému redukovaniu a prilievaniu portského zase dokonalú chuť. Celkove na tento proces minieme dva a pol až tri deci vína a polhodinu svojho vzácneho času.

Niekde na konci prvej redukcie očistíme zemiaky a uvaríme ich v osolenej vode. Uvarené zemiaky oddelíme od uvarenej vody, vodu dekanalizujeme. Do malého kastróla dáme málo smotany s veľa syrom s modrou plesňou, pomaly zahrievame do úplného rozpustenia syra. Alebo takmer úplného, kúsok syra ťažko niekomu ublíži. Zemiaky popučíme, prisáľame s ohľadom na slanosť syra, to je menej ako zvyčajne, okoreníme bielym korením a strúhaným muškátovým orechom. Pridáme horúcu syrovú smotanu, zamiešame a podávame. Také ľahké a hneď je z toho vyšší level obyčajnej zemiakovej kaše. U nás bola nazvaná bylinkovou vďaka rovnomerne rozptýleným drobným kúskom plesne, syrovej plesne. No a čo, vaša babka to uhádne na prvý pohľad?

Tie baklažány len zaberajú miesto na tanieri, aby vyzeral plný, keď príde viac stravníkov, než sme dúfali. Ale tiež sú dobré. Pokvapkané olivovým olejom a ugrilované. V rúre, samozrejme, kto by tie plátky po jednom obracal? Môžete ich tiež pripraviť, ak máte výčitky, že príprava celého obeda zaberie polhodinu. Krájanie baklažánov trvá celé tri minúty.

Alebo sa môžete zatvoriť v kuchyni s tým portským, urobiť si manikúru a predstierať, že srdiečka musíte bedlivo sledovať celú hodinu a pol počas dusenia. Veď čo by ste neobetovali pre svoje srdiečka?



Ester Ralbovská  viac od autora »
Vaše reakcie [33]
:: Súvisiace reklamné odkazy