Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Ester Ralbovská | 9.11.2007 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Veľké pranie a bezstarostné knedle v ten istý deň

Blank

Príprava jedla býva málokedy čistá záležitosť. Zvlášť príležitostní kuchári nevídaných špecialít nechávajú po sebe spúšť, že po ich akcii nespozná vlastnú kuchyňu ani manželka, ktorá kuchyňu opustila prvýkrát po dvadsiatich rokoch. Ale sú aj takí, ktorých kuchyňa vyzerá päť minút pred podávaním štvorchodového obeda ako práve naleštená v kuchynskom štúdiu. Ale nie o sebe som dnes chcela.

Smutným faktom ostáva, že jedlo spôsobuje bordel. Dokonca aj gazdinky s nekonečnou praxou majú drobné neresti ako zametanie odrobiniek pod koberec, používanie utierok na utieranie všetkého od pavučín v rohoch, či rozliate mlieko na podlahe. Veľa času venujú zahladzovaniu stôp svojej nechuti voči permanentnému pobytu v kuchyni, preto obľubujú jedlá z jedného hrnca.

My pristupujeme k vareniu kreatívne, teda zjednodušujeme si život, naprávame škody a obaľujeme sa tukom, aby sme sa mohli uložiť na zimný spánok. Nájdeme najšpinavšiu utierku, zopár hrnčekov zababraných pri zbere čučoriedok a pustíme sa do bezstarostných knedlí.

Na bezstarostné knedle potrebujeme:

jednu utierku
štyri hrnčeky
dva dva dni staré rožky
štvrť kila hrubej múky
dve vajcia
50 g údenej slaniny
10 dkg šunky alebo údeného mäsa
soľ
niečo zelené

Údenú slaninu pokrájame na drobné kocky a pomaly ju smažíme na panvici. Zatiaľ nájdeme hrniec a nasucho vyskúšame, či sa doň zmestia vybrané hrnčeky. Hrnčeky majú byť rovnako široké v každej výške, ideálne sú bežné kameninové, babičkin kostný porcelán odložíme pre dedičov. Slaninové kocky necháme mierne vychladnúť, mierne je tak, aby vytopený tuk nestuhol. Nakrájame na kocky dva dva dni staré rožky, vlastne na ich veku ani veľmi nezáleží, tiež nakrájame údeninu. 

Vo väčšej mise rozšľaháme dve osolené vajcia, prilejeme do nich slaninový tuk aj s kúskami slaniny. Do tejto mokrej zmesi primiešame hrubú múku, vymiešame hladké riedke cesto, nahádžeme doň kocky rožkov a údeniny a natrháme niečo zelené. Dôkladne premiešame. Knedľové cesto môže odpočívať, kým nahádžeme zvyšných štyridsať utierok do práčky.

Tú najšpinavšiu utierku zložíme, aby mala aspoň štyri vrstvy a položíme na spodok hrnca. Dôkladne vymastíme hrnčeky. Knedľové cesto nadávkujeme do hrnčekov, aby boli naplnené maximálne do troch štvrtín. Tri hrnčeky vložíme do hrnca, okolo hrnčekov nalejeme vodu, aby siahala 7 milimetrov pod polovicu výšky hrnčekov. To je toľko, aby po vložení posledného hrnčeka siahala hladina vody do polovice výšky hrnčekov.

Hrniec s hrnčekmi zakryjeme pokrievkou, privedieme vodu k varu, zmiernime oheň, aby voda jemne bublinkovala, ale príliš nebrblala, a prikryté varíme aspoň 35 minút. Po 35 minútach, ktoré môžeme využiť na odstránenie mastného prachu z vrchných skriniek kuchynskej linky, kam sme sa naposledy pozerali pri odkladaní škatúľ s vianočným pečivom, nájdeme špajľu. Tou nemilosrdne bodneme rovno do prostriedku knedlí, ak na nich ostanú prilepené drobné biele smietky, je to neuvarené cesto, necháme knedle v pokoji ešte 5 – 10 minút variť. Celkový čas varenia je 40 – 45 minút, menej len pri použití štíhlych dizajnových hrnčekov. Keď špajľa vylezie z testu čistá, hrnčeky môžeme vybrať z hrnca.

Hrnčeky obídeme nožom medzi knedľou a vnútrom hrnčeka, čím knedle spoľahlivo uvoľníme. Nakrájame na úhľadné kolieska. Popravde sú tieto knedle úplne obyčajné, zaujímavými ich robia len tie hrnčeky. Túto okolnosť netreba podceňovať, činia totiž prípravu knedlí výnimočne jednoduchou. Spôsob varenia bez priameho kontaktu s vodou nám ponúka možnosť pridať viac slaniny, než pri iných knedliach a nemali by sme ju premárniť. Veď kedy, ak nie teraz.

Rozpis surovín stačí na dve porcie hlavného jedla, stačí ho výdatne posypať cibuľou pomaly smaženou dohneda a obložiť kyslou kapustou, alebo štyri porcie prílohových knedlí, stačí k nim uvariť poriadny guláš.



Ester Ralbovská  viac od autora »
Vaše reakcie [20]
:: Súvisiace reklamné odkazy