Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Ester Ralbovská | 24.8.2007 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Medová útecha

Blank

Keď sa nám podarí dovolenka ako vystrihnutá zo seriálu Dovolenkuj, alebo umri, ocitáme sa v spoločnosti a časopriestore, ktorý nám dáva veľa podnetov na temné myšlienky o peniazoch, ktoré sme mohli minúť na šesť bás portského a čase, ktorý by sme radšej strávili upratovaním pivnice, žehlením hodvábnych blúzok alebo aspoň sledovaním lepších kuchárov než sme my a ich napodobňovaním. Už sme tu ohovorili všelijaké kuchárske esá, dnes je na rade Kajli Kvongová. Kajli, lebo je Austrálčanka, Kvongová, lebo je Číňanka. Varí jednoducho a zľahka a uveriteľne a pri jej programoch netreba mať poruke poznámkový blok, lebo použité suroviny sa dajú nakúpiť na každom trhu za rohom a aj v každom supermarkete. Pravda, v Sydney. Ale keď jej dáte šancu, keď s ňou strávite kopec hodín, nakoniec predsa prekvapí inšpiráciou vhodnou aj do zaostalejšieho kúta Európy.

Ak sa nám podarí neumrieť a naveľa odstrihnúť posledný dielik metra do konca dovolenky, radostne uháňame k svojmu sporáku, k svojej zástere, k svojej komore plnej pokladov, a necháme sa utešiť medom, ktorý dnes síce hrá hlavnú úlohu, ale ani vzdialene nám nepripomenie lipový čaj alebo marlenku z cukrárne.

Na prípravu kuracieho mäsa na mede a zázvore potrebujeme:

mäso z kuracích stehien
med
čerstvý zázvor
víno – čínske na varenie alebo portské alebo aspoň slušný vermút
sójovú omáčku
korenie piatich vôní
olej
limety

Kuracie stehná majú chuť a sú šťavnaté, predávajú sa vykostené, preto ich kúpime. Variant vykosťovania celých stehien volia len osoby so samovražednými sklonmi. Kuracie stehná nakrájame na väčšie slíže, asi trikrát hrubšie ako bežné soté v zariadeniach spoločného stravovania.

Na omáčku najprv nadrobno nasekáme aspoň 5-centimetrový kus zázvoru. V mise zmiešame dve veľké lyžice medu, jeden a pol deci vína, dve lyžice sójovej omáčky. Keď sa med rozpustí, pridáme nasekaný zázvor a kopcovú lyžičku korenia piatich vôní, ktoré sme si minule natĺkli z anízu, klinčeka, škorice, sušeného zázvoru a feniklu. To je miera na najviac šesť stehien, z ktorých pripravíme 4 – 5 porcií.

Kuracie slíže dôkladne premiešame s omáčkou, zakryjeme a ukryjeme do chladničky na noc.

Na druhý deň pohľadáme kastról, za ktorým nám nebude ľúto, vyženieme divákov z kuchyne, vypneme rádio, jednoducho – zbavíme sa rozptýlenia.

Vo woku, ktorý môžeme pokojne nahradiť kastrólom, nie však panvicou ani hrncom, rozpálime pár kvapiek oleja. Do rozpáleného oleja vložíme mäsové slíže, ktoré sa nesnažíme zbaviť omáčky, práve naopak, ešte ju prilejeme, ak v mise ostane. Strašne to prská a to je naším cieľom, chceme smažiť rýchlo, aby sa hneď vyparila tekutina. Popri poskakovaní medzi prskajúcimi kvapkami sa mäso snažíme miešať a pripečenú omáčku zhŕňať zo stien hrnca pomedzi mäso. Práve sme v štádiu, v ktorom môžeme doplatiť na akékoľvek drobné rozptýlenie a navždy sa zbaviť kvietkovaného kastróla zo svadobnej výbavy, nesmieme totiž prepásť okamih, v ktorom sa nádherne hustá skaramelizovaná omáčka mení na čiernu pripáleninu. Mäso má byť z každej strany obalené lesklou tmavohnedou viskóznou vrstvou. Odstavíme z ohňa, hneď mäso vyberieme a povyškrabujeme zvyšky omáčky. Celý proces trvá asi štyri minúty.

Kastról vyzerá hrozne, aj keď sme ustrážili všetky kritické momenty, ale je to len karamel. Vieme, že karamel je len zhnednutý cukor a vieme, že cukor sa rozpúšťa vo vode, tak kastról naplníme vodou a pokojne jeme. Keby sa nám podarilo prešvihnúť správny moment, jedlo nie je stratené, ak nie je všetko čierne. Vyberieme z kastróla všetko hnedé a pripravujeme sa na blues s drôtenou kefou, ak svadobná výbava pochádza od svokry.

Mäso pred podávaním pokvapkáme limetovou šťavou. Prípadne dosolíme, ale vzhľadom na sójovú omáčku a rôznorodé chute ani nebude treba. Pre väčšiu rôznorodosť môžeme na záver doplniť čili papričky – čerstvé nadrobno nasekané alebo opečené ledabolo nasekané. Podávame s chrumkavým sviežim šalátom, ktorý tvorí príjemný kontrast k mazľavej omáčke a neprehluší jej chuť.



Ester Ralbovská  viac od autora »
Vaše reakcie [25]
:: Súvisiace reklamné odkazy