Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Ester Ralbovská | 7.12.2007 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Hviezdy so sladkou pridanou hodnotou

Blank

Riešenia dva a viac v jednom nie sú výdobytkom modernej vedy a kozmického výskumu, hoci by sa tak pri návšteve drogérie mohlo zdať. Dve muchy jednou ranou túžil človek zabiť, hneď ako prvé rajské ovocie premenil na smradľavú kôpku niekde v zadnom rohu raja. Kým nejaký génius vymyslí soľ a cukor v jednom, musíme si poradiť s nadľudskou úlohou preplávať desiatkami vianočných večierkov a stihnúť pravidelne testovať kvalitu punčov a varených vín na vianočných trhoch.

Dnes upečieme jednoducho vyzerajúci závin, ktorý prekvapí na každom večierku a deti zabavíme výrobou vianočných ozdôb.

Potrebovať budeme:

lístkové cesto
3 pomaranče z mikulášskej nádielky
tabuľku obľúbenej čokolády
za hrsť orechov
vajce
formičky vianočných tvarov

Rúru necháme vyhriať na 170 stupňov, teplovzdušnú na 150. Pomaranče narežeme dvoma plynulými rezmi nakríž, aby sme mohli olúpať šupu v štyroch pekných kusoch. A aj ju tak ošúpeme. Dužinu nakrájame na malé kocôčky alebo kvádriky a necháme odkvapkať na site.

Čokoládu rozbijeme na malé dieliky. Orechy nasekáme.

Lístkové cesto natenko vyváľame, rozdelíme na dve polovice, každá bude dlhá ako šírka rúry mínus 10 cm. Na spodok rozhodíme orechy, slúžia ako poistka, keby pomaranče púšťali priveľa šťavy. Na orechy rozložíme pomarančové kúsky. Na pomarančové kúsky rozložíme čokoládové kúsky. Okraje potrieme rozšľahaným vajcom, zavinieme, preložíme na plech, potrieme vajcom a pečieme 35 – 40 minút, kým je povrch lesklo hnedý a celé dielo vyzerá ako každý druhý závin.

Kvalita a konzistencia náplne závisí od kvality obľúbenej čokolády. Mliečne druhy sa rozpustia, preniknú do pomarančov a vytvoria s nimi jeden božský celok, čokoláda s vysokým obsahom kakaa sa rozpustí len čiastočne a nad pomarančovo-čokoládovou sviežou zmesou ostane zopár prémiových kusov čokolády.

Prekvapivý závin je mimoriadne chutný ešte teplý a ak náhodou nejaký kúsok vychladne, tiež mu nič chýbať nebude.

35 – 40 minút pečenia využijeme na vykrajovanie hviezdičiek, hojdacích koníkov, snehových vločiek z pomarančovej kôry. Tieto šupové ozdoby prišli do módy niekedy pred troma rokmi a zatiaľ sa stále držia, zrejme preto že nepotrebujú zvláštnu dielničku ako kopec iných aranžérskych aktivít. K úhľadnému kusu pomarančovej šupy priložíme formičku a pomôžeme si ešte neumytým valčekom na cesto, ktorým prejdeme po formičke a jednoducho oslobodíme roztomilé tvary. Je možné pritláčať formu na kôru rukou, ale po dvoch zatlačeniach hrozí, že nám hojdací koník ostane na ruke až do Veľkej noci. Kôrové ozdoby vysušíme vložené medzi savé papiere a zaťažené, aby sa nekrútili. Vo vhodnej chvíli k pomarančovým ozdobám prihodíme vetvu, prameň zlatých vlasov a Vianoce krúžka šikovných rúk sa môžu začať.



Ester Ralbovská  viac od autora »
Vaše reakcie [6]
:: Súvisiace reklamné odkazy