Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Soňa B. Karvayová | 31.8.2007 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Podivné chúťky amerického ľudu

Blank

Každý národ má svoje špecifické chute, vône a farby, zeleninu, ktorú dáva do každého jedla, zvieratá, ktoré konzumuje a iné, ktoré zásadne na tanier nepodáva. Je skvelé objavovať nové a nové labužnícke pôžitky v cudzokrajných a exotických kuchyniach a nosiť si ich domov do tej vlastnej, obohacovať svoje každodenné postávanie nad sporákom, aj slávnostné hodovanie. V tomto je špecifická najmä americká kuchyňa. Pri veľkom stole sa v nej stretlo toľko výrazných národných kuchýň, že sa nenechali potlačiť, ale zostali koexistovať pri jednom stole, alebo dokonca na jednom tanieri. Preto Američania jedia na raňajky arašidové maslo so želé, opečenú slaninu a lievance, hamburgerová večera je slávnostná a ďakujú gigantickou morkou, na ktorú by bežný Slovák potreboval vodičák skupiny C. A preto tak milujú marshmallows, že si 30. august ustanovili ako každoročný národný sviatok, keď vyrazia k ohniskám a krbom s marshmallowmi napichnutými na zastrúhaných drievkach alebo vidličkách, opekajú si ich, karamelizujú a občas sa nimi aj dusia.

Priemerný Slovák nad pätnásť rokov pokladá jedlo obsahujúce marshmallows za sprznené, umelé a nepožívateľné. Vraj existuje aj rafinovaná metóda, ako sa zbaviť manžela, postupne mu pridávať do jedla vyššie a vyššie dávky marshmallows, až mu úplne prestane chutiť vami pripravovaná strava a odsťahuje sa. Ja som to neskúšala, ale verím, že diéta založená na pojedaní výhradne penových cukríkov pastelových farieb by u mňa určite zabrala: denne zvládam zjesť bez dávivého efektu najviac tri.

Ale verím, že ani vy, tak ako ja, nepatríme medzi priemerných Slovákov a experimentom sa nevyhýbame nielen v kuchyni a nielen ak sa to týka marshmallows. Budete potrebovať mikrovlnku, pár balíčkov marshmallows a dobrú vôľu, že ak výsledný pokrm nebude pre vás požívateľný, najbližší fastfood to istí.

Kruté tajomstvo kovbojovej ženy

Potrebujeme:
flákotu mäsa, napríklad kurací rezeň alebo bravčové karé
asi päť penových cukríkov
plátok syra
korenie
soľ
olej

Rezeň podľa potreby naklepeme, osolíme, okoreníme a sprudka opečieme z obidvoch strán na rozpálenom oleji. Keď je minútka hotová, položíme na rezeň penové cukríky a plátok syra a necháme ich chvíľu roztopiť.

Podávame so zemiakmi alebo ryžou.

Penové, lepkavé, ale veselé

Potrebujeme:
balíček marshmallows
šťavu z jedného citróna
mikrovlnnú rúru
práškový cukor (podľa potreby)

Do misky vhodnej do mikrovlnky dáme obsah jedného balenia marshmallows, citrónovú šťavu a zohrejeme na najvyššiu intenzitu na cca 20 sekúnd. Cukríky sa nafúknu a zlepkavejú. Miešame a pridávame práškový cukor, kým nám nevznikne hmota, z ktorej sa dá modelovať. Z hmoty vymodelujte to, čo vás najlepšie vyjadruje alebo čo by ste druhej osobe radi odkázali, ale nenachádzate na to silu. Umiestniť to môžete na akékoľvek jedlo, od toustu až po tortu, napríklad v hotdogu vyzerajú mutantoidné postavičky zvlášť dobre a v sviečkovej, ktorú si váš šéf práve nechal naložiť v podnikovej vývarovni, sa krásne vyníma pästička so vztýčenými niekoľkými prstíkmi alebo verná podobizeň vašej vnadami štedro obdarenej tety Margitky.

Tak veľa zdaru, šťastie praje hravým povahám!



Soňa B. Karvayová  viac od autora »
:: Súvisiace reklamné odkazy