Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Soňa B. Karvayová | 2.3.2007 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Symbol mladosti pre excentrikov, bezzubých a vegetariánov

Blank

Každý deň v každom smere čoraz viac napredujem – bolo moje obľúbené heslo asi od pätnástich a je ním dodnes. Každý deň sa snažím niečo nové objaviť, naučiť, postupovať, nech už je to akýmkoľvek smerom. Mením sa a spolu so mnou aj moje chute. Napríklad začínam byť na polievky, čo je evidentný príznak pokročilého veku. Je pár jedál, ktoré môžem jesť stále už od detstva, napríklad krupicovú kašu a špagety, ale ďalšie zo zoznamu obľúbencov vyškrtávam a iné pridávam. Dokážem experimentovať, ale už sa držím viac pri zemi. Už som sa poučila, že treska v majonéze a horalka je síce zaujímavá kombinácia, ale raz za život stačí. Od určitého veku už jeden jogurt denne nepokladám za stravu a päť veľkých pív za večeru. V chladničke mávam viac ako len kvitnúcu čínsku kapustu, maslo, osušený kúsok syra, horčicu a arašidové maslo.

Prvého marca bol Deň milovníkov arašidového masla. Neviem ako pre vás, ale pre mňa je arašidové maslo symbolom mojej mladosti. Hrianka zo zmrazeného chleba, maslo, kúsok syra, arašidové maslo a branston pickles, to bolo moje každodenné jedlo. Dnes používam arašidové maslo väčšinou iba na neprekonateľnú omáčku sateh, ktorá sa dá jesť s akoukoľvek ryžou alebo jedlom z ryže, prípadne s akýmkoľvek mäsom na drievku.

Arašidové maslo sa vo veľkej miere začalo používať ako proteínová náhrada pre ľudí so zlým chrupom alebo bez zubov a pre vegetariánov. Obsahuje mononenasýtené tuky, vitamíny B3 a E, magnézium a ešte veľa iného užitočného, čo má zložitý názov, ale vám stačí vedieť, že to urobí dobre vášmu kardiovaskulárnemu systému a proti ateroskleróze.

Na počesť Dňa milovníkov arašidového masla, medzi ktorých sa tiež radím, som si pripravila celodenné arašidové menu. Ak sa nebojíte arašidov, t. j. nie ste na ne alergickí ako 2 % celosvetovej populácie, vyskúšajte si arašidový deň spolu so mnou.

Raňajky: Hrianka s arašidovým maslom a jahodovým džemom

Potrebujeme:
2 krajíčky hriankového chleba
arašidové maslo
jahodový džem

V hriankovači si opečieme hriankový chlieb. Jednu hrianku natrieme arašidovým maslom a na vrch kvacneme za lyžičku jahodového džemu. Druhú hrianku natrieme jahodovým džemom a navrch kvacneme za lyžičku arašidového masla. Degustujeme a porovnávame, ktorá z hrianok nám chutí lepšie.

Obed: Sýty banánový koktail

Potrebujeme:
3 banány
vanilkový cukor
asi trištvrte litra mlieka
dve polievkové lyžice arašidového masla
Všetky suroviny dáme do mixéra a rozmixujeme. Ak sa s nikým nedelíme, ale celú dávku vypijeme sami, sadneme si na gauč, vyložíme nohy a počkáme hodinku, kým neprestaneme mať pocit, že sa koktail chce vrátiť.

Večera: Mäso v arašidovej omáčke

Potrebujeme:
kuracie prsia
trochu oleja
soľ
korenie
trochu sladkej sójovej omáčky
dva strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
čili papričku
asi pol pohára arašidového masla
asi pohár mlieka

Kuracie prsia nakrájame na kocky a sprudka opečieme na oleji. Posolíme, pokoreníme, pridáme cesnak a čili a opekáme cca 1 minútu. Pridáme arašidové maslo, miešame, kým sa nerozpustí. Pridáme trochu mlieka, miešame. Podľa potreby ešte pridáme mlieko. Keď sa nám zdá konzistencia omáčky v poriadku a mäso je mäkké, odstavíme jedlo zo sporáka. Na záver pridáme trochu sladkej sójovej omáčky.

Podávame s kokosovou ryžou.

Ak za celý deň nemáte arašidového masla ešte dosť, môžete ho jesť aj v noci. Napríklad ja mám arašidové maslo najradšej v noci. Je skvelé na krekeroch, na hriankach spolu s plátkom jabĺčka alebo hroznom. Môžete ho pridať do cesta na keksy, v noci ich chrumkať a zapíjať mliekom. Arašidové maslo si môžete dať aj do vlasov, najmä ak si tam po bujarej party nájdete žuvačku. Arašidové maslo sa vraj dá použiť aj ako núdzová náhrada za penu na holenie. Neskúšala som, ale vy môžete.

Viac sa o arašidovom masle dozviete tutu.



Soňa B. Karvayová  viac od autora »
Vaše reakcie [22]
:: Súvisiace reklamné odkazy