Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Ester Ralbovská | 4.5.2007 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Robme mafiny lepšie

Blank

Nie je zvláštne, akí sme dôkladní v nedocenení seba samých? Ako sa dokážeme sústrediť na svoje neschopnosti a cudzie schopnosti? Svoje zručnosti považujeme za samozrejmosť a cudzie obdivujeme, nech sú akokoľvek malé. Sú chvíle, keď nám jednoducho nepomáha fakt, že sme kedysi boli jedinou víťaznou spermiou z mnohých miliónov.

Každého občas obklopí pocit vlastnej bezvýznamnosti a šťastný je ten, kto nájde cestu z kola von. Niekomu stačí rozbiť trojmiliónové auto, inému stačí apgrejdovať obľúbený recept. To pomáha mne. V kuchyni je, našťastie, vždy niečo na vylepšenie a výsledky si ani nemusíme chváliť sami.

Z cestovných lepeňákov som stvorila vkusný a jednoduchý chlebíček a neskôr som tento chlebíček pretvorila do primeraných porcií, ktoré sa ľahšie prenášajú. Dokážem na sebe oceniť schopnosť myslieť na zašpinené ruky ešte skôr, než sa pustím do prípravy jedla, preto bez hanby ponúkam recept na jednoduché cestovné mafiny.

Na cestovné mafiny potrebujeme:

suché prísady -
250 g hladkej múky
prášok do pečiva
zelené bylinky
štipka soli
100 g syra
100 g šunky alebo údeného

a mokré prísady -
80 g masla
300 ml cmaru alebo acidka
2 vajcia

Už podľa delenia na suché a mokré prísady môžeme tušiť, že mafiny sa pečú Nigelliným štýlom. Mimochodom, vedeli ste, že Nigella má nového manžela, ktorý nielen neobdivuje, ale ani neje žiadny z jej výtvorov? Prečo si mohla vziať čudného tvora živeného klíčkami? Neuveriteľné.

Všetko pôjde veľmi rýchlo, takže zapneme rúru na 200 stupňov, teplovzdušnú o 20 stupňov menej. Maslo rozohrejeme, až stekutie a necháme vychladnúť. Múku a prášok do pečiva preosejeme do veľkej misy. Bylinky, syr a mäso nakrájame nadrobno a prihodíme k múke. V inej nádobe zmiešame tekuté prísady. Jamky v mafinovej forme vyložíme papierovými košíkmi. Tekuté prísady vlejeme do suchých a ledabolo zamiešame. Úspech mafinov – slaných i sladkých – spočíva v ledabolom miešaní. Domiešať treba skôr, než si myslíme, teda ešte kým zmes obsahuje nejaké bubliny suchej múky.

Zmes dvoma lyžicami dávkujeme. Jednou lyžicou naberáme a druhou strkáme do papierových košíkov. Stačí naplniť zhruba do dvoch tretín, nemusíme ucapkávať. Ak nám ostal kúsok syra, nastrúhame ho navrch. Pečieme 18 – 20 minút.

Dávka by mala byť na 12 mafinov, ale pohodlne ich urobíme 15. Keď už sa do tejto ledabolej roboty pustíme, môžeme urobiť hneď dve dávky, 12 až 15 kúskov je skutočne málo. Ak sa nám náhodou zopár podarí uchovať, dajú sa zmraziť do najbližšej vhodnej príležitosti.



Ester Ralbovská  viac od autora »
Vaše reakcie [26]
:: Súvisiace reklamné odkazy