Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Ester Ralbovská | 20.4.2007 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Torta sladučká presladká

Blank

Dlho som vymýšľala názov dnešného príspevku k lepším pocitom našich žalúdkov a dúfam, že sa mi podarilo odradiť večných vyrývačov, takže si tu my zvyšní traja môžeme pokojne pokecať o vhodných jedlých daroch pre našich blížnych.

Od troch rokov dúfame, že rýchlo vyrastieme, aby sme nemuseli fúkať do sviečok na ohavných obludách, rozumej narodeninových tortách umelej chuti, roztodivných farieb a veľavýznamných tvarov, napríklad klavíra, ak z nás chce mať babička virtuóza, alebo zatvorenej knihy, ak má babička pokročilú artritídu. Umelá chuť neopustí naše narodeninové torty, ani keď ich prinesú pubertálni rovesníci, iba je zabalená do dvoch pŕs alebo jednej rite, mimochodom, oba tieto tvary sa vyrábajú vo forme tvaru srdca.

Keď minie čas trápnych žartíkov, dúfame, že konečne niekto pochopí, že najvhodnejšie jubilejné dary sú veľké plné fľaše, veľké plné bandasky a veľké prepravky plné veľkých plných fliaš. Kým niekomu nenapadne, že nás oblafne tortou, ktorá vyzerá presne ako babičkina, ale viac pristane nášmu vyzretému apetítu.

Torty pre dospelých ľudí môžu mať rôznu formu – od ružových kornútikov z údeniny umne naaranžovaných na chlebovom podklade, až po dokonalú napodobeninu sladkej dobroty, ku ktorej oslávenec s vypätím posledných síl vyčarí kyslý úsmev, aby sa hneď po ochutnaní ubezpečil, že nie sme senilní magori, a pozval nás na všetky svoje nasledujúce oslavy, karom končiac. Takú si dnes upečieme.

Na tortu sladučkú presladkú potrebujeme:
pita placky, jedno balenie s piatimi kusmi
dve nátierkové maslá bez príchute
dve smotany na šľahanie
tavený syr
soľ
biele korenie
príchute: lososovú pastu, čerstvé bylinky, syr niva, mletú papriku, kari korenie

Pita placky po jednej hodíme na lopár a podľa vhodnej misky obrežeme ostrým nožom do takmer dokonalého kruhu. Zistíme, že placka má dve poschodia, tie oddelíme. Na konci tohto procesu máme tortový korpus z desiatich poschodí.

Krém z nátierkového masla a šľahačky sa nám už osvedčil v sladkej verzii, preto ho neváhame použiť ani teraz. Nátierkové maslá, smotany, soľ a biele korenie zmixujeme do hustého krému, môžeme zmes trochu zhutniť niekoľkými trojuholníkmi taveného syra.

Príchute jednotlivých poschodí musíme premyslieť vopred, aby sa navzájom neprebíjali, v našom prípade sa lososová chuť a bylinky dokonale dopĺňajú, nivová vrstva dodá miestami výrazný akcent.

Zababreme všetky malé misky, ktoré máme doma a ktoré sme si požičali od susedov. Rátame kopcovú lyžicu krému na jednu vrstvu torty. Dve až tri lyžice krému odoberieme do misky a ochutíme príchuťou, dôkladne rozmiešame. Keď máme plné všetky misky, zvyšok krému (malo by ho byť najviac) ochutíme najlepším variantom.

Kruhové placky postupne potierame krémom, stačí pol centimetra od okraja, veď tam náplň sama vylezie, a skladáme na seba, aby sa vrstvy pekne farebne striedali. Keď použijeme poslednú placku, jemne popritláčame, aby bol povrch viac-menej rovný. Zvyškom krému, ktorého je najviac, potrieme vrch aj boky torty. Celú tortu necháme odpočívať v chladničke aspoň štyri hodiny. Za ten čas krém prevlhčí placky a torta sa bude dať krájať lepšie než babičkina.

Príchute krému môžeme obmieňať, vždy ale dbáme na to, aby chute v jednej torte spolu ladili. Môžeme vrstvy pita-korpusov striedať s vrstvami šunky alebo vrstvami syrových plátkov.

Ak chceme tortu ozdobiť duchaplným nápisom, myslíme vopred na to, aby sme odložili trošku krému, ktorý je farebne kontrastný. Na fotkách je torta potretá krémom s lososovou pastou a popísaná krémom s paprikou a kari. Písať môžeme igelitovým vreckom s odstrihnutým rožtekom ešte pred odložením do chladničky, krém je dosť tuhý, aby držal formu.

Torta sa podáva bez komentára a s kamennou tvárou pri poznámkach typu „sladké k pivu? blbneš z toho varenia“. Pre citlivé povahy môžeme tortu ozdobiť slanými doplnkami – osvedčenými údeninovými kornútikmi, cibuľkami, olivami – ale získame tým iba láskavú starostlivosť o naše duševné zdravie. Kým nerozdáme. Potom už po nás nik neštekne.



Ester Ralbovská  viac od autora »
Vaše reakcie [17]
:: Súvisiace reklamné odkazy