Poznáte domáce katastrofy? Mám na mysli tie technické kalamity v domácnosti, ako je prasknutý radiátor, niekoľko hodín pretekajúca záchodová nádržka, valiaca sa voda z práčky, zásoby kaziace sa v odpojenej mrazničke. Presne na tieto udalosti som ako magnet. Nezainteresovanému pozorovateľovi sa môže zdať, že fabulujem, že toľko koncentrovaných nehôd v jednej domácnosti je viac ako nepravdepodobné. Vlaňajšie zmrznutie vody a mesačné čakanie na spásonosné jarné oteplenie som považovala za dostatočne veľkú katastrofu na to, aby sme mali pár rokov pokoj. Mýlila som sa. Asi pred dvoma týždňami sme rozjuchaní prišli domov v tmavých večerných hodinách, aby sme zistili, že nerozsvietime, ani nezakúrime, ani teplá voda nepotečie. Panika z predstavy, že budeme musieť dať rozsekať všetky steny a odhaliť elektrické vedenie, ustúpila panike zo zistenia, že nás elektrárne odpojili, lebo im chýba úhrada marcovej splátky. Bezmocnosť a pobúrenie svedomitého platcu účtov ustúpilo s poriadne drahým znovupripojením a ja som si vydýchla, že na tento rok sme si už svoje odkrútili. Mýlila som sa.
Dnes, prechádzajúc popri našej kotolňo-práčovni, som začula zvláštne šumenie a po otvorení dverí som sa ocitla zoči-voči dvíhajúcej sa hladine vody. Voda striekala spod umývadla a ja som hystericky omotávala nefunkčnú hadičku a telefonovala manželovi, kde sa čo vypína. Potom som niekoľko hodín zbierala vodu z dlážky a vypratávala premočené škatule plné nepoužiteľných práškov na pranie, práškov na spárovanie a práškov na ničenie hmyzu. Momentálne sa už sušia len handry na radiátore a stena pod umývadlom. Na varenie mi veľa času neostalo, ale keďže si chcem vyžehliť ten hysterický telefonát, nejakú rýchlu dobrotu som sa predsa len odhodlala pripraviť. Hubová nátierka, ktorú vykombinovala moja maminka, zaberá výborne za každých okolností. Na vystresovaného manžela, aj na maškrtných priateľov. Výborná je s nakrájanou bagetkou, alebo s hriankou, s pivom i červeným vínom. Základné suroviny sa snažím mať vždy doma v mrazničke.
Hubová nátierka
Potrebujeme:
olej
1 velikánsku cibuľu
250 g údeného mäska
500 g húb
asi 150 g tučného taveného roztierateľného syra
Cibuľu nakrájajte nadrobno, údené na malé kúsky. Nemusíte sa báť ani trocha mastnejšieho mäska, ako je napríklad sedliacke pliecko alebo rolka. Delikátnejšiu chuť dosiahnete napríklad moravským údeným. Cibuľku podusíte na troche oleja, pridáte údené, chvíľku smažíte a pridáte huby. Spolu dusíte asi pätnásť minút, pokým huby nezmäknú. Huby dajte také, aké máte k dispozícii. Ja mám zväčša v mrazničke predpripravené šampiňóny, niekedy aj bedle. Tentoraz som použila sušené huby od môjho ocka, zmes judášovho ucha, bediel a ešte čohosi, čoho meno si nepamätám. Na pár hodín som ich namočila, potom nadrobno nakrájala a hodila do panvice. Vodu, v ktorej sa huby máčali, som podľa potreby pridávala k dusiacej sa zmesi. Môžete však podlievať aj vodou. Keď sa všetka tekutina vydusí, pridajte syr a miešajte, pokým sa neroztaví a všetko pekne spojí. Odporúčam nesoliť, údené mäso aj syr zväčša poskytnú dostatok soli celej nátierke. Môžete hneď podávať, je výborná teplá i studená. Zažehná hystériu aj infarkt.
Napriek pribúdajúcemu množstvu kalamít však musím priznať, že každá z nich vlastne dopadla veľmi dobre. Hadička praskla v deň, keď som bola doma, takže voda nestihla zaplaviť celý byt a vypnutie elektriny prežili v pomernom zdraví aj zásoby v mrazničke. Navyše mi namiesto nepríjemnej spomienky ostal skvelý recept. V obave, že elektrina nepôjde možno aj viac dní, zalovila som do zmrazených potravín a vybrala kuracie prsia, syr a arabský chlieb, ktorý máme radi k chilli con carne aj k Jamieho karí, takže nejaké nedojedené placky sa občas objavia. Ostatné suroviny pre plnený arabský chlieb poskytla chladnička a špajza.
Plnený arabský chlieb
Potrebujeme:
olej
2 cibule
4 strúčiky cesnaku
čili papričku (nemusí byť)
500 g mäsa (napríklad kuracieho)
sójovú omáčku, klasickú aj sladkú
mletý zázvor, čierne korenie
Solamyl
trocha jogurtu (pri málo kyslom aj citrón)
syr (s bielou plesňou alebo mozarellu alebo modrý plesnivý syr)
čínsku kapustu
broskyňový kompót
arabský chlieb
Cibuľu nakrájajte na prúžky a zľahka osmažte na oleji (ja dávam v tomto prípade olivový). Po chvíľke pridajte cesnak nakrájaný na plátky a kúsok čili papričky nasekanej nadrobunko. Prehrejte a pridajte mäso nakrájané na malé prúžky alebo kocky, ktoré ste predtým ochutili zázvorom, čiernym korením, oboma druhmi sójovej omáčky, prípadne štipkou soli a jednou plnou lyžicou Solamylu. Ten zabráni úniku šťavy. Všetko spolu pekne smažte, kým nie je mäsko hotové a tesne pred záverom pridajte ešte trocha sójovej omáčky. Obsah panvice presypte do misy a na panvicu nalejte trocha jogurtu, broskyňovej šťavy, prípadne dochuťte citrónom. Prehrejte, aby sa chute spojili so zvyškami po mäsku. Nakrájajte tak dve broskyne, asi šesť listov čínskej kapusty a trocha syra, vyberte si – ide k tomu plesnivec, mozarella aj Niva. Všetko spolu premiešajte, komorne zalejte omáčkou a zmesou naplňte arabský chlieb. Odkrojte z placky vršok a oddeľte obe strany od seba tak, aby kraje ostali držať. Tí, ktorí nemajú radi kombináciu mäso – kompót, môžu broskyne zameniť za rajčiny a rozšíriť ponuku syrov o balkánsky slaný syr.
Michaela Malíčková viac od autora »
Vaše reakcie [9]
:: Súvisiace reklamné odkazy |
|