Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Michaela Malíčková | 1.12.2006 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Sladké pokušenie hrudiek a placičiek

Blank

Prepadla ma vianočná nálada a hoci sa ešte ani nezačal advent, rozhodla som sa odštartovať vianočné pečenie. Keď som bola malá, viac som sa v kuchyni pri pečení motkala, než pomáhala, takže teraz, vo vlastnej domácnosti, to nezvládam tak bravúrne, ako by sa patrilo. Vlastne sa musím priznať, že mi nesmierne vyhovuje privolať si k vianočnému pečeniu maminku. Dôvod je veľmi prostý: atmosféru spoločného vianočného pečenia je ťažké nahradiť. Nemôžem tvrdiť, že to patrí k našej rodinnej tradícii, ale čoraz viac ma hromadná rodinná príprava jedla teší. Zvlášť tá, ktorá sa spája so slávnosťou. Vianočné pečenie, rovnako ako napríklad zdobenie stromčeka, je ešte stále zľahka poznačené rituálom.

Dokonca mám nutkanie v budúcnosti dotvárať scenár tejto pracovnej udalosti, neuspokojiť sa len s počúvaním kolied a voňavou kuchyňou vyhriatou od pečenia.

Prípravu sladkostí, zákuskov a koláčikov v našej domácnosti navyše sprevádza jeden drobný problém – miera sladkosti. To, čo vyhovuje manželovi, považujem ja za presladené a naopak. Rozmanité čokoládové variácie, moje najobľúbenejšie kalorické pokušenia, pozoruje s veľkým nepochopením a trvá na vyhlásení, že hoci ženy z nášho rodu vedia dobre variť, správne osladiť koláče nezvládnu. Klasickým koláčom cukru nedoprajeme, krémové by vraj diabetika v okamihu zabili. A vraj mu od nich praská zubná sklovina.

Z našich rodinných vianočných receptov vám prezradím dva moje úplne najobľúbenejšie. Hrudky a placičky. Hrudky majú čokoládový základ, a tak sa nemusím báť, že mi ich manžel vysnorí a poje. Placičky ho však jednoznačne oslovili.

Na hrudkypotrebujeme:

125 gmandlí (časť môžete nahradiť lieskovcami)
100 – 125 g čokolády (mliečnej aj horkej, pomer podľa chuti)
? polievkovej lyžice kakaa (môžete aj celú)
125 g práškového cukru
2 polievkové lyžice vody

Do vriacej vody vhoďte na chvíľu mandle, aby ste ich mohli zbaviť šupky. Vyzlečené mandle nadrobno nasekajte. Lieskovce nasucho opražte a olúpte, napríklad tým, že ich pomasírujete v utierke. Nasekajte ich rovnako ako mandle. Za mňa to vždy robí elektrický mlynček.

Čokoládu nasekajte, nastrúhajte alebo jednoducho dajte zmäknúť do mikrovlnky, aby sa vám bez problémov do hladka roztopila v cukrovom sirupe, ktorý si pripravíte z cukru a vody. Množstvo cukru vždy trocha upravujem podľa toho, akej čokolády mám viac. Ja uprednostňujem horkú, preto zväčša dávam mliečnej menej ako polovicu, zvyšok dopĺňam „várovou“ a horkou. V prípade, že mám viac mliečnej ako tentoraz (našla som v zásobách fúkaného Mikuláša a čosi ako Snehulienku), uberám cukru tak na 100 g.

Keď sa vám čokoláda v cukrovom sirupe úplne rozpustí, prisypte kakao a nasekané mandle a oriešky. Na miernom ohni dobre vymiešajte a nakoniec zmes v tvare hrudiek klaďte na mastný papier. Ak vám zmes stuhne v hrnci skôr, ako ju stihnete naporciovať, ohrejte ju, alebo ju po celý čas udržujte v horúcom vodnom kúpeli. Vytvarované hrudky nechajte stuhnúť. Mne najlepšie chutia po niekoľkých dňoch strávených v chladnej špajzi. 

Na placičkypotrebujeme:

2 dcl sladkej smotany
200 g práškového cukru
150 g nasekaných (zomletých) mandlí
150 g hrozienok
90 g hrubej múky
čokoládu na varenie, stužený tuk (napr. Cera)

Tieto mandľové dobroty sú podobne jednoduché ako hrudky. Smotanu, cukor, mandle a hrozienka dajte variť, po chvíli pridajte múku. Dobre rozmiešajte a ešte nejakú tú minútku varte. Papierom na pečenie vysteľte plech a lyžičkami naň urobte kôpky. Klaďte ich v dostatočnej vzdialenosti od seba, aby sa vám pri roztekaní nezlepili. Predhrejte rúru na 160 °C a pozvoľna pečte do zlatožlta. Tenšie tak 25 minút, hrubšie aj viac ako polhodinu. Vychladnuté placky polejte čokoládou na varenie zmiešanou so stuženým tukom.

Zásoby z prvého pečenia do Vianoc rozhodne nevydržia, väčšinu miniem o pár dní do mikulášskych balíčkov. Kupované sladkosti si môžu vaši priatelia dopriať kedykoľvek, domáce maškrty zabalené do ručne kašírovaných škatuliek ich určite raz do roka potešia. 



Michaela Malíčková  viac od autora »
Vaše reakcie [8]
:: Súvisiace reklamné odkazy