Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Soňa B. Karvayová | 27.1.2006 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Trikrát to isté kura zakaždým inak

Blank

Nalejme si čistého vína hneď na začiatku. Nie je nijakým umením uvariť z času na čas dobre vypointovanú večeru, na ktorú môžete zbaliť chlapa. Zbaliť chlapa na jedlo je totiž pomerne jednoduché. Až na skromné výnimky zjedia aj mŕtvemu z ucha a keď sa im po dobrom žvanci odkrví mozog, zvedie ich aj stĺp pouličného osvetlenia, nieto ešte pekná pipka. Skutočné umenie nastáva, až keď si toho chlapa chcete udržať, vydržať s ním a s trochou šťastia z toho vyjsť v plnom zdraví. Kumštom je variť každý deň, tristošesťdesiatpäť dní v roku a nezblázniť sa z toho, byť stále v dobrej nálade a jedlo mať požívateľné. Ozajstným majstrovstvom je uvariť za dvadsať minút lahôdku, na ktorú sa nezabúda, ak máte vybrakovanú chladničku a doma len tri použiteľné suroviny.

kura_03

S chlapmi je to niekedy ťažké. Majú pomalšie zapaľovanie, sú empatickí asi ako dubové poleno, sú vzťahovační a majú väčší sklon k smrdeniu a produkcii všade sa vyskytujúcich použitých ponožiek. Sú jednoducho z iného vesmíru. A tak je to aj s jedlom. Kým žene stačí pekne naaranžovaná rukola s vlašskými orechmi alebo nátierka z avokáda, aby mala dobrý pocit v žalúdku, muž potrebuje na tanieri kus mŕtveho živočícha, aby bol vôbec ochotný sadnúť si ku stolu. Ak majú takéto dva rozdielne elementy žiť v jednej spoločnej domácnosti a pravidelne zdieľať nielen „lože“, ale aj stôl tak, aby bol vlk sýty a ovca celá, chce to konskú dávku trpezlivosti, štipku lesti a pri varení sexy tričko a šortky.

Nie som vegetariánka, niekedy mám na mäso vyslovene chuť, ale väčšinu dní by som jeho prítomnosť v jedálničku jednoducho oželela. Keď už musím mať mäsový deň, dávam prednosť bielemu mäsu alebo rybám pred rôznymi prasiatkami, kravičkami a podobnými zvermi. Sú to pre mňa len výnimočne podávané súčasti legendárnych pokrmov ako poľovnícky guláš, segedín, sviečková na smotane a knedlo-vepřo-zelo. Ale aj to sa dá zmeniť.

S kuraťom sa kamarátim zo všetkých najviac. Kupujem ho najradšej celé, lebo je cenovo najvýhodnejšie a potom si ho doma sama rozporciujem. Stehná na upečenie, krídelká zamrazím a keď sa ich nazbiera viac, dám ich do marinády a upečiem. Kuracie prsia idú tiež do mrazničky, keď je každé z nich zamrazené samostatne, rýchlo sa dajú rozmraziť a spracovať na milión spôsobov. Trup zbavený kože putuje do polievky. Koža a rôzne iné veľmi inšpiratívne časti kuraťa ako trtáč a podobne po premrazení dostanú naše mačky.

kura_01

Nedeľňajšie kura

Potrebujem:
kuracie stehná
zemiaky (koľko sa zmestí)
červená paprika
soľ
kyslá uhorka a smotana alebo kompót

Kuracie stehná umyjem, zo všetkých strán posolím, z vrchnej strany potriem mletou červenou paprikou a položím na plech. K stehnám pridám očistené, pokrájané zemiaky, ktoré tiež posolím. Podlejem trochou vody a na zemiaky aj na stehná pokladiem kúsky masla.

Odtrhnem kus papiera na pečenie, veľký asi ako plech, pokrčím ho a trochu navlhčím vodou. Potom ho rozviniem a prikryjem ním jedlo na plechu. Vložím do vopred vyhriatej rúry a pečiem na 200°C jednu hodinu. Potom odokryjem, polievam šťavou stehná aj zemiaky a ešte asi pol hodinu dopekám, aby sa na kurati spravila chrumkavá koža a zemiaky sa trochu pripiekli.

Podávam s kyslou uhorkou a smotanou alebo s kompótom.

kura_02

Kura s voňavou plnkou

Potrebujem:
kuracie stehná
zemiaky (koľko sa zmestí)
červená paprika
soľ

Na voňavú plnku:
štyri veľké jablká
sušené ovocie (za dve hrste)
asi 3 dcl červeného vína
2 polievkové lyžice cukru
1 PL brandy
hrozienka (za dve hrste)
dva rožky
škorica
kokos (asi za hrsť)

Kuracie stehná so zemiakmi upečiem presne tak isto ako nedeľňajšie kura. Voňavú plnku si pripravím a upečiem samostatne, lebo strkať ju do kuraťa je podľa mňa zbytočná námaha, ktorú nikto neocení, zvlášť rodinní príslušníci nie.

Večer vopred alebo aspoň v nejakom predstihu namočím do trochy červeného vína sušené ovocie (slivky, figy, datle, marhule, čo máte). Ak zmes sušeného ovocia obsahuje aj orechy, bude to skvelé, ale v tom prípade by som ich asi nenamáčala. Na druhý deň očistím, zbavím jadrovníkov a nakrájam na malé kúsky jablká, pridám namočené ovocie aj s vínom, trochu brandy, cukor, hrozienka, rozdrobené alebo nadrobno nakrájané rožky, škoricu a kokos a všetko dobre premiešam. Potom zmes natlačím do maslom vymazanej zapekacej misy, navrch položím dva malé kúsky masla a upečiem vo vopred vyhriatej rúre pri 200°C. Asi za pol hodinu je to hotové.

Podávam s kuracími stehnami, zemiakmi a dobrým červeným vínom.

kura_04

Knedlo-kura-zelo

Potrebujem:
kuracie stehná
červená paprika
soľ
knedľa

Na babičkovskú dusenú kapustu:
menšiu hlávku červenej a menšiu hlávku bielej kapusty
fľašu bieleho vína (stačí také na varenie, ale nech nie je zlomené)
práškový cukor
soľ
trochu oleja

Kuracie stehná upečiem tak ako pri nedeľňajšom kurati, ale bez zemiakov.

Keď strčím stehná do rúry, nakrájam si kapustu na tenké rezance. Do veľkej rajnice dám na dno trochu oleja, na to pokrájanú kapustu. Zvyknem krájať červenú a bielu kapustu na striedačku, aby sa v rajnici hneď od začiatku pekne premiešali. Ak sa mi kapusta nezmestí do rajnice, zakryjem ju pokrievkou a keď sa po chvíli trochu zdusí a zmenší objem, pridám zvyšnú kapustu. Keď mám všetku kapustu v rajnici, posolím ju. O chvíľku kapustu premiešam, pridám kopcovitú lyžicu cukru a znovu prikryjem. O chvíľku kapustu zase premiešam a pridám trochu bieleho vína. Takto sa to strieda pri každom miešaní. Kapusta je hotová približne v rovnakom čase ako kuracie stehná v rúre. Na záver dusenú kapustu ochutnám a dochutím. Podľa toho, či sa mi viac šmykla ruka s cukrom alebo vínom, pridám ešte cukor alebo víno, či dokonca tak pol lyžice octu (ak nie je víno dosť kyslé). Výsledná chuť je voňavá, lahodne sladkokyslá.

Podávam s naparenou knedľou (rozumej: nakrájanou a v mikrovlnke pod poklopom zohriatou knedľou).

Láska ide cez žalúdok, to vie každý. Presne pred štyrmi rokmi ku mne prišiel na návštevu jeden muž s grilovaným kuraťom a už zostal navždy. Možno nielen vďaka mojej oslnivej maličkosti, ale aj vďaka týmto receptom.



Soňa B. Karvayová  viac od autora »
Vaše reakcie [13]