Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Adela Dohňanská | 13.6.2008 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Stejk Krv A Mlieko

Blank

Mám asi deväť kamarátok, ktorým neverím, a konkrétne tri, ktorým verím. Tie, ktorým verím, neohováram, no tie ostatné ohovorím vždy, keď si to patrične zaslúžia. Nevolám to ohováranie, volám to adekvátne vyjadrovanie sa k problému, keď príde na jednu z nich reč. Niečo ako také nadsadené konštatovanie vyplývajúce z ich neprítomnosti. Nie je to nikdy neopodstatnené. Tak napríklad jedna z nich mi raz dala osmičkovú vzorku na lyžiarsky sveter a zámerne vynechala dva riadky. Z osmičiek vznikli roztrasené deviny a musela som chrbát od polovice párať až po patent. Práve táto kamarátka mi nedávno dala recept na vraj úžasný stejk. Aj môj manžel ju ohovoril. Ten zasa preto, lebo povedala, že tento recept je určený len pre ženy, pretože si vyžaduje multitaskové schopnosti. Hneď prvá veta sa mi nezdala: „Mäso naložíme na 4 hodiny do mlieka a uskladníme v chladničke.“ Taký krásny kusisko hovädzieho mám nechať odkrviť v mlieku?

Napriek môjmu silnému podozreniu, že sa pokúša o ďalší podraz, som sa rozhodla postupovať presne podľa receptu. Ešte viac rozhodnutá som bola ospievať stejk na druhý deň do neba, aj keby mal skončiť prekliaty na dne smetného koša. Neskončil.

Na tom starom slovenskom prirovnaní „krv a mlieko“, ktoré sa používa na všetko, čo je vskutku na zjedenie, niečo pravdy bude. Na druhý deň som stejk z mlieka vybrala, opláchla studenou vodou a tu je, čo sa s ním má robiť ďalej:

Na Stejk Krv A Mlieko potrebujeme:

šťavnatý hovädzí stejk
červenú cibuľu
hnedý cukor
mlieko
sladkú smotanu
soľ
kečup
farebné, nahrubo mleté korenie
zemiaky
červenú papriku
šampiňóny

Začnite zemiakmi, ich spracovanie trvá dlhšie a stejk je veľmi nedočkavé jedlo. V šupke ich rozkrojte pozdĺžne na polovičky a každú polovičku ešte pozdĺžne na tretiny. Ak ma moje matematické schopnosti neklamú, z každého zemiaka získate 6 kúskov, takže podľa ich veľkosti a vášho momentálneho hladu sami usúďte, koľko zemiakov vám bude treba, aby ste ma potom neohovárali. Zemiaky jemne ponatierajte opaľovacím slnečnicovým olejom, posoľte a vložte na pravú stranu plechu. Ten umiestnite do trúby rozohriatej na 200 stupňov.

Paštrnák umyte a oškrabte podobne ako mrkvu. Prekrojte ho raz v prostriedku, raz po dĺžke a vložte do vriacej vody. Po piatich minútach varenia ho vyberte a rýchlo strčte k opekajúcim sa zemiakom na ľavú stranu plechu. Trúbu zavrite a oddýchnite si.

Po polhodine trúbu znova otvorte a zemiaky zľahka pretrite pierkom namočeným v sladkej smotane rozmiešanej s červenou paprikou a soľou. Paštrnáka sa nedotýkajte, ten bude OK. Zemiakom to však prospeje, budú zákernejšie. Čo to znamená, zistíte, až keď ich budete jesť. Dajte im ešte 10 minút.

Na rozpálenú panvicu s trochou oleja vysypte červenú cibuľu nakrájanú na hrubšie oblúčiky. Len čo začne peniť, posypte ju lyžicou hnedého kryštálového cukru a za stáleho miešania ju skaramelizujte. Hneď ako sa cukor rozpustí, vykydnite na ňu dve lyžičky kečupu. Stejk by mal už odkvapkaný od mlieka čakať na sitku. Na silnom ohni rozpáľte na inej panvici olej. Nie veľa, len toľko, aby dostatočne zamastil dno, položte naň stejk a posypte korením.

Musíte byť zruční, lebo druhou rukou treba vložiť očistené šampiňóny do vriacej vody. Treťou rukou vysypte skaramelizovanú cibuľku na sitko, ktoré ste medzičasom umyli a nechajte ju odkvapkať od oleja. Vráťte sa k stejku, prevráťte ho a znova posypte korením.

Čas vypršal, nechajte ešte stejk trochu vydýchnuť a môžete nakladať. Opečené zákerné zemiaky, paštrnák a scedené šampiňóny kade-tade vedľa seba, stejk na druhú polovicu a skaramelizovanú cibuľku navrch.

Ak si potrpíte na presné údaje, tu sú: Zemiaky potrebujú na opečenie celkovo 40 minút, paštrnák po predvarení 35, cibuľu spracujete za 6 minút, šampiňónom postačia 4, no a stejk opekáme 3 minúty z jednej strany a 2 minúty z druhej. Dĺžku úpravy stejku prispôsobte vašim preferenciám. V tomto recepte som použila 3 cm hrubý stejk zo sviečkovice. Je to ten najjemnejší kus hovädzieho a nehodí sa na dlhé vyprážanie. Najlepšie si ho vychutnáte, ak uprostred zostane krvavý. Ak siahnete po stejku s kosťou alebo stejku s mastným okrajom z roštenky, vyprážajte ich dlhšie. Ich mäso nie je síce také lahodné ako z filety, zato má výraznejšiu chuť.

Nezabudnite podávať so soľničku a horčicu a vymeňte príborový nôž za stejkový.

Kamarátka jednoznačne nekula žiadne škodoradostné pikle, keď mi ponúkala tento recept a fakt sa v ňom nepomýlila ani o riadok. Ani s tým mliekom nepodvádzala, skutočne, mliečny kúpeľ je výborná stejkoterapia. Také jemné mäso nedostanete ani v reštaurácii.

Budem musieť prehodnotiť svoj vzťah voči nej. Dôverujte, ale preverujte! A keď preveríte, prestaňte ohovárať. Napokon, čo je zlé na takom deviatkovom lyžiarskom svetri?



Adela Dohňanská  viac od autora »
Vaše reakcie [56]
:: Súvisiace reklamné odkazy