Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Soňa B. Karvayová | 5.10.2007 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Návšteva neohlásená a neodolateľne jazýčková

Blank

Vždy som obdivovala dokonalé ženy. Vždy dokonalo upravené, nikdy nezastihnuté nepripravené, nikdy nepristihnuté. Aj keby ste u nich zazvonili o polnoci, neotvoria vám vo vyťahanej nočnej košeli, s karpinami v očiach, ani s rozjedenou nutelou. Nikdy nemajú neumytý riad, chuchvalce prachu ani neustlaté postele, nikdy sa u nich nekopí bielizeň špinavá, ani na žehlenie. Nikdy u nich nevzhľadne nevisí mokrá bielizeň a nenájdete u nich ani žiadne psie chlpy na koberci. V podstate sa k nim ani neoplatí chodiť neohlásene, lebo ich nedokážete prekvapiť. A to už potom nie je žiadna zábava.

Vždy som obdivovala dokonalé ženy, také tie Bree Van De Kampové, pretože som k nim nikdy nepatrila. Ako rada by som postávala dokonalo upravená vo svojej dokonalej kuchyni, servírovala dokonalé menu pre dokonalý večer. Nie je mi to súdené. Mňa pristihnete vždy. Je jedno, v akú dennú alebo nočnú hodinu, je jedno, či sa ohlásite, alebo ma prepadnete. Nech robím čokoľvek, vždy nakoniec niečo zlyhá. Moja poriadkumilovná časť mňa je totiž nakoniec vždy prehlušená tou kreatívnou, ktorá, je to ťažké priznať, ale je to tak, má poriadok úplne na háku. Dokonalosť totiž inšpiruje iba k dokonalosti, ale nedokonalosť je inšpiratívna v omnoho viac smeroch.

Ok, tak som bordelár, ale na jednu vec si dávam pozor. Aj keď budete mať možno chvíľku problém, kam si sadnúť, nikdy nebudete mať problém, že by ste sa necítili ako doma a že odídete s prázdnym žalúdkom. Vždy sa o vás postarám, aj keby ste mali dostať len polievku z minulého štvrtka a burizónový čaj. A ešte gaštanový jazýček.

Gaštanový jazýček urobíte tak rýchlo, že aj Bree Van De Kampová by vám ho mohla závidieť. Stačí mať v mrazničke vždy nejaké to gaštanové pyré a kým sa hostia usadia a zjedia polievku tesne pred koncom dátumu spotreby, budete ich mať hotové. A pod dojmom takej dobroty zmiznú aj iné nedokonalosti, ako je neporiadok. Kým nemáte vy ani vaši hostia vážne nedostatky charakteru, je všetko v najlepšom poriadku.

Gaštanový jazýček

Potrebujeme:

1 – 2 kocky gaštanového pyré
pol malého masla (cca 60 g)
rum (ak treba)
práškový cukor (ak treba)

Čokoláda na namáčanie:

čokoládu na varenie
za lyžicu masla
za lyžicu cukru

Na servírovanie:

šľahačku (najlepšie v spreji, lebo tá sa nepokazí a môže čakať na nečakanú návštevu v chladničke)

Gaštanové pyré zmiešame s maslom. Gaštanové pyré je väčšinou už ochutené cukrom a rumom, tak ho netreba nijako dochucovať, ale ak sa vám zdá, že treba, pridajte podľa potreby trochu rumu a cukor. Potom vytvarujeme jazýčky: naberáme za lyžicu masy a v dlani ju rýchlo vytvarujeme do tvaru gaštanového jazýčka. Poukladáme na tácku.

Do misky vhodnej do mikrovlnky vložíme nalámanú čokoládu, lyžicu masla a cukor. Zohrievame približne 1 minútu na stredne silnej intenzite ohrevu. Rozmiešame. Do roztopenej čokolády postupne namáčame gaštanové jazýčky do jednej polovice. Môžeme dať na chvíľu vychladnúť alebo rovno podávame tým neohlásencom. Servírujeme so šľahačkou.

Ak nejaké gaštanové jazýčky zostanú, môžu sa skladovať v chladničke a sú na druhý deň dokonca ešte lepšie. Len škoda, že v chladničke dlho nevydržia: zakaždým, keď chladničku otvorím, jeden zmizne.

Mňam.



Soňa B. Karvayová  viac od autora »
Vaše reakcie [19]
:: Súvisiace reklamné odkazy