Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Soňa B. Karvayová | 16.2.2007 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Oslavujte prasa!

Blank

Je príjemné nechať sa unášať prúdom. Ležať na vode, nechať sa obmývať vlnami, hľadieť do slnka a nestarať sa o smer, ktorým nás unáša. Prijímať to, čo prichádza, splynúť s húfom, pokladať názor húfu za vlastný. Ale niekedy by sme mali plávať aj proti prúdu. Nehovorím, že príliš často, ak na to nie sme zvyknutí, mohlo by to byť aj trochu nebezpečné. Mohli by sme dostať kŕč alebo sa, nedajbože, presiliť, a to by možno nestálo za to. Na začiatok stačí pár temp iným smerom, nevhodná hláška v serióznom okamihu, nonkonformné oblečenie, vianočný stromček až do augusta alebo oslavovať Nový rok, keď ostatní už pomaly maľujú veľkonočné vajíčka. Idete do toho so mnou?

Najvhodnejší okamih nastane už tento víkend. V nedeľu sa totiž začína čínsky nový rok, takže sa máte čím obhájiť, ak by ste to s oslavami Nového roku prehnali a niekto by na vás zavolal pánov v bielych plášťoch. Môžete oslavovať osamote, ale môžete to rozfofrovať a pozvať tých pár priateľov, ktorí sa radi pripoja, nech sa deje čokoľvek. Chcelo by to trochu silvestrovskej výzdoby a trochu viac prasiatok pre šťastie než zvyčajne, pretože oslavujeme príchod nového roku v znamení Prasaťa alebo Kanca. Ak sa vám chce, môžete sa dať aj do masiek prasiatok. Bude roztomilé, keď tak otvoríte o druhej ráno policajtom a budete vysvetľovať, prečo rušíte nočný pokoj.

Alkoholu pripravte dostatočné zásoby a čo sa týka jedla, aj v Číne by vám podali jedlá také rozmanité a neznáme, že by sa nikto neodvážil ani tipovať, z čoho a ako boli pripravené. Šikovný čínsky kuchár totiž dokáže pri varení zužitkovať všetko okrem mesačného svitu. Vám bude stačiť, ak do akéhokoľvek jedla pridáte sójovú omáčku a dáte tomu na vaše bežné pomery nezvyčajne poetický názov a všetci to budú pokladať za pravú čínsku pochúťku. Zvlášť vhodné je tváriť sa záhadne, z akého zvieratka ste to vlastne uvarili (zaberá to, hlavne ak je váš pes alebo mačka na zdravotnom víkende u vašich rodičov).

Ak si však chcete naozaj pochutnať, spravte si čínske rezance. Zaberajú účinne na mužov aj ženy, dokonca aj rozpálenú partičku muzikantov dokážu vytiahnuť zo skúšobne.

Čínske rezance (ako ich mám rada)

Určite potrebujeme:
čínske rezance (vaječné alebo ryžové, vlasové alebo širšie, v podstate je to jedno)
cibuľu (aspoň dve veľké) nakrájanú na tenké prúžky
3 strúčiky cesnaku nakrájané na tenké plátky
za hrsť očistenej mrkvy (to jest, ak máte hrubé, tak asi dve, ak tenké, tak pokojne aj šesť)
pol čínskej kapusty (alebo štvrť menšej hlávkovej kapusty)
1 čajovú lyžičku mletého ďumbiera (lepší by bol živý, nakrájaný na malé kúsky, ale to by som musela dopredu vedieť, že idem toto variť)
šampiňóny nakrájané na nie príliš malé kúsky (ak ich máte dosť, pokrájajte ich na štvrťky)
1 – 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
cca 1 polievkovú lyžicu čínskej rybej omáčky
trochu oleja

Ďalšie suroviny, ktoré potrebujeme a použijeme, ak máme, ale ak nemáme, tak sa z toho nezbláznime:
mäso (pri tejto príležitosti by sa hodilo bravčové, ale môže byť aj kuracie alebo hovädzie) nakrájané na tenké rezance
pór nakrájaný na tenké kolieska
paprika (zelená, červená alebo žltá, alebo všetky tri) nakrájaná na tenké prúžky
iná zelenina: mrazené alebo čerstvé fazuľové lusky, hrášok (mangetout), baby kukuričky a podobne
plátky bambusu (sterilizované)
klíčky (najlepšie čerstvé)
arašidy

Prečítame si návod na rezancoch a podľa neho ich uvaríme a scedíme. (Dokonalé by bolo, keby sa nám to podarilo načasovať tak, že sú rezance hotové v tej istej chvíli ako zvyšok. Ak dáme variť vodu v okamihu, keď začíname opekať cibuľu, môže sa to pri troche šťastia podariť.)

Vo woku alebo hlbokej panvici si rozohrejeme trochu oleja. Pridáme cibuľu a cesnak, ak máme, pór. Opečieme do sklovita, alebo kým nám pekne zavonia. Ak máme, pridáme mäso a opečieme ho, aby sa zatiahlo. Pridáme ďumbier, sójovú a rybiu omáčku. Opekáme, až kým mäso nie je takmer hotové. Ak máme, pridáme papriku a do panvice naškrabeme škrabkou na zemiaky na plátky mrkvu. Po chvíli opekania pridáme kapustu a všetku ostatnú zeleninu. Opekáme ďalej. Teraz je čas pridať arašidy. Keď je mäso mäkké, pridáme šampiňóny. Opekáme len cca 1 minútu, aby zostali šťavnaté. Pridáme uvarené rezance a premiešame so zeleninou a mäsom. Odstavíme zo sporáka a primiešame bambus a klíčky.

Podávame vo farebných miskách (nejaký detský set) a tvrdíme, že to robíme preto, aby boli zastúpené všetky farby piatich živlov, z ktorých je podľa Číňanov stvorený svet. Ak sa chceme zabaviť, rozdáme hosťom čínske paličky a nakrúcame ich pri jedení na video. Myslím, že vám to odpustia, pretože aspoň mne tieto rezance chutia tak neuveriteľne, že nikdy nemám dosť.



Soňa B. Karvayová  viac od autora »
Vaše reakcie [8]
:: Súvisiace reklamné odkazy