Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Scarlett Čanakyová | 7.9.2007 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Tekvica takmer bezbolestne

Blank

S tým sa jednoducho nedá nič robiť. Treba len počkať, či to vekom a skúsenosťami náhodou neprejde. Tvrdím náhodou, lebo aj nemusí.

V podstate je to ako s ryžou mojej mamy, od ktorej je závislý môj gurmánsky založený otec. Prchký muž, ktorý sa ako vždy poháda s tými, ktorých najviac miluje, sadne po takej hádke so ženou svojho života do auta (Iný by to vybehal alebo rozchodil a on nie! On si to vyjazdí!) a poďho ventilovať emócie. Po dlhšom jazdení treba niekde zastať. Tak parkplatz. Reštaurácia. Čínska. Dobré jedlo. Áno, dobré, ale... Ale tá ryža! A tak už takmer pol roka všetci u nás vieme, že náš tata by sa s mamou aj rozviedli, ale pre ryžu, pre maminu neuveriteľnú ryžu oceány zostávajú vo svojich korytách.

No, každého totiž bolí niečo iné. Napríklad mňa celé detstvo bolela tekvica. A tá bolesť neprechádzala. Ten tvar, tá farba, tá bezpohlavná masa a presviedčanie, že prívarok z tekvice je zdravý a tekvicová omáčka detto, to sú hodiny mučenia a čírej detskej bolesti. Vekom prišlo zľutovanie sa nad vyprážanou tekvicou a môj terajší vek vzal bolesť z tekvice na milosť z čisto praktických dôvodov: Rozkrojíte, ošúpete, vydlabete stred, nasolíte, naplníte, upečiete!

Potrebujete:

tekvicu
soľ a olivový olej
všetko ostatné je už vaša vec, ale napríklad to môžu byť:
paradajky, cukina, cesnak, bazalka (sušená), kuracie prsia, sójová a worchestrová omáčka, syr Niva

Tekvicu rozkrojíte, ošúpete, vykrojíte stred a nasolíte. (Tekvica si zvykne pustiť vodu, takže ju z nej – kým si pripravíte plnku – vylejete.) Dáte ju na plech poliaty olivovým olejom.

Paradajky pokrájate na drobno, pridáte k nim na kocky pokrájanú cukinu, prelejete olivovým olejom, prepasírujete pár strúčikov cesnaku (podľa chuti alebo obľúbenosti), posypete sušenou bazalkou, posolíte, premiešate a naplníte prvú polovicu tekvice.

Mäsko si namočíte do marinády zo sójovej a worchestrovej omáčky (podľa chuti). Ak chcete, namiesto omáčok to môže byť len dijonská horčica. K mäsku môžete tiež pridať cukinu, údené tofu alebo čo vám napadne. Naplníte ním druhú polovicu tekvice.

Plech prekryjete alobalom a pečiete 40 minút na 180 °. Vytiahnete z rúry, posypete postrúhanou Nivou a dáte ešte na 3 – 5 minút zapiecť.

Môj muž by sa ku mne pre ryžu asi nevrátil. Tú k tejto tekvici varím zo škatule s názvom Ryža s príchuťou karí. Odporúčam.

Takže: Ošúpať, rozpoliť, naplniť a upiecť! Skrátka, mňa už tekvica nebolí.



Scarlett Čanakyová  viac od autora »
Vaše reakcie [5]
:: Súvisiace reklamné odkazy