Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Scarlett Čanakyová | 17.8.2007 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Nemehlo sa hlo

Blank

Svine hnusné krpaté!!! S týmto pokrikom sa u nás varilo dovtedy, kým konečne prišli do celého baráku deratizátori (úplne normálni občania s umelohmotnými bandaskami) a zasadili úspešnú ranu mojej kuchyni a celému bytu (nábytok, závesy, moje nohy v šľapkách). A tak teraz, keď sú už mravce v kúpeľni, pri varení nenadávam. Môj vzťah k vareniu je veľmi priamočiary. Netráviť tam dlhé hodiny, nezašpiniť veľa hrncov a vytvoriť niečo rýchle a dobré. Niečo, čo potom všetci ocenia a ja sa teším s nimi.

Môj otec rád varí a ešte radšej je. A tak mu v mojej puberte prekážalo, že neviem rozbiť vajíčko, že pri miešaní praženice mám „hlavu v kuchyni a zadok u susedov“ a vôbec, že sa do varenia nejako nechytám. A tak ma raz cez prázdniny poveril navarením perkeltu z kuracích sŕdc a žalúdkov. Dnes to občas varíme psovi, ale vtedy bol zlatý totáč. Bolo mi už len z pohľadu na tú mŕtvu zmes tak zle, že som sa jej nedokázala dotknúť rukami. Umývala som ju pod prúdom tečúcej vody, prehadzujúc si ju z lyžice na lyžicu (ak spadla do dresu, lyžicami som ju zdvihla) a aby môj od prírody citlivý nos už úplne neskolaboval, vopchala som si do oboch dierok kúsky vaty. Keďže nie som zvyknutá dýchať ústami, kúsky vaty mi z nosa podchvíľou na preskačku vyletovali a môj brat so susedom, púšťajúci si v malej úzkej chodbe zo západu dovezené angličáky, zavíjali od rehotu a chodili ma pozorovať. Túžila som ich zabiť.

Odvtedy sa veľa vecí zmenilo. Nie však to základné. Ak už variť alebo piecť, tak rýchlo a dobre a najmä podľa vlastných predstáv. A keďže moja dcéra mala tri roky, rozhodli sme sa pre koláčikovú párty.

KOLÁČIK UNIVERZÁL OVOCNÝ

Potrebujeme:
2 hrnčeky polohrubej múky
1 hrnček práškového cukru
1 hrnček mlieka
? hrnčeka oleja
1 prášok do pečiva
2 vajíčka
sezónne ovocie

Všetko zmiešame, vylejeme na vymastený a pomúčený plech, naukladáme ovocie (posypeme ho kryštálovým cukrom, aby nekleslo) a pečieme 30 minút na 180 °C.

Vylepšená verzia: na plech vylejeme ? cesta, nastrúhame naň jablko, posypeme škoricovým cukrom, druhú polovicu vymiešame s kakaom, prilejeme na plech, naukladáme ovocie, opäť posypeme škoricovým cukrom a pečieme.

Verzia pre vyznavačov racionálnejšej výživy: namiesto polohrubej použite grahamovú múku

Ak nemáte doma ovocie, skúste variant

KOLÁČIK UNIVERZÁL NEOVOCNÝ

Potrebujeme:
to, čo doteraz a ešte
džem, kakao, kokos, orechy, hrozienka

Do okrúhlej koláčovej formy vylejeme ? cesta, uložíme naň nasekané orechy, namočené hrozienka a lyžičkou kde-tu malé kúsky džemu. Zalejeme druhou ? cesta vymiešanou s kakaom a pečieme 30 minút na 180 °C.

Hneď ako koláčik vyberiete z rúry, potrite ho džemom, posypte kokosom, prípadne ešte presypte práškovým cukrom.

Do tretice ponúkam koláčik, ktorý na narodeninách mojej dcéry chutil najviac a bol pripravený tak rýchlo, ako rýchlo zmizol.

KOLÁČIK VIVAT ALICKA!

Potrebujeme:
6 lyžíc oleja
6 lyžíc hladkej múky
5 lyžíc kryštálového cukru
? prášku do pečiva
2 vajíčka
1 vanilkový cukor
džem

Všetko zmixujeme a vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 10 min./180 °C.

Koláčik vyberieme, potrieme džemom, skrútime do slimáka, dáme do alobalu a necháme odstáť v chladničke (najlepšie niekoľko hodín, potom je mäkký a šťavnatý).

Je to skrátka tak, motivácia robí divy. Predstava minimálnej práce a zároveň radosť z chute koláčikov na čerstvom vzduchu spôsobili, že aj nemehlo ako ja sa jednoducho hlo.



Scarlett Čanakyová  viac od autora »
Vaše reakcie [9]
:: Súvisiace reklamné odkazy