Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Soňa B. Karvayová | 27.4.2007 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Nie je to také zložité, aby bolo nutné variť to za triezva

Blank

Mám neodolateľnú vášeň pre kuchárske knihy a knihy s radami do domácnosti. Čím sú staršie, tým sú lepšie. Fascinujú ma staré obrázky kuchynských pomocníkov, ilustrácie, fotografie jedál a reklamy. Vždy, keď na nejakú starú knižku narazím, musím si ju zabezpečiť, buď navždy alebo aspoň na čas. Listujem si v nich, vypisujem si recepty a rady, plním nimi ďalšie a ďalšie zošity. Len málokedy sa nimi nakoniec riadim a ak podľa nejakého receptu aj niečo uvarím, tak len prvýkrát sa držím striktne. Každým ďalším varením ho variujem, mením pomery, skracujem alebo predlžujem čas varenia. Niekedy sa listovaním v kuchárskej knihe iba utvrdím v presvedčení, že lepší recept na chystané jedlo už aj tak mám v hlave.

Pred niekoľkými rokmi som sa rozhodla, že napíšem knihu, v ktorej by sa hlavná zápletka točila okolo receptu na niečo sladké, na najlepší a najdokonalejší recept na svete. Hľadala som taký recept niekoľko mesiacov, kým som si uvedomila, že taký recept vlastne neexistuje. Alebo existuje, ale len v osobnom rebríčku každého labužníka.

Podobne je to aj s radami do domácnosti a do života. Najuniverzálnejšia a najdokonalejšia rada do života neexistuje. Spôsob, ako zvládnuť život čo najlepšie, musí skúšať každý sám, štýlom pokus – omyl, občas musíme všetko spláchnuť do záchoda, pokazenú chuť zjemňovať smotanou alebo medom a keď už konečne nájdeme to, čo hľadáme, treba len dúfať, že si svoj recept na šťastie zapamätáme, aby sme najbližšie nemuseli začínať odznova.

Nech je to akokoľvek, vždy sa určite nájde niekto, komu môžete zavolať, čo sa ako robí, prípadne jesť svoj život s niekým, s kým vám bude chutiť čokoľvek. Napríklad aj – aspoň podľa mňa – najlepšie jedlo, ktoré sa dá uvariť s vínom.

Tokáň na čiernom korení, teda Borsostokáň

Potrebujeme:
hovädzie mäso
2 – 3 olúpané paradajky alebo pohár paradajkového pretlaku
2 veľké cibule
mleté čierne korenie
soľ
pohár vína
olej

Pokrájanú cibuľu na oleji speníme do svetložlta. Pridáme na rezance nakrájané mäso a opražíme ho. Osolíme, okoreníme, pridáme pokrájané olúpané paradajky alebo pretlak, prilejeme víno. Dusíme do mäkka.

Podávame so zemiakmi alebo ryžou a marhuľovým alebo broskyňovým kompótom. Niekto má k tomu rád uhorky.

A popíjame víno, samozrejme. Pred aj počas varenia i konzumácie. Na zdravie.



Soňa B. Karvayová  viac od autora »
Vaše reakcie [11]
:: Súvisiace reklamné odkazy