Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Tlačový oznam | 9.6.2006 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Varenie rybacej polievky na Rybnom

Blank

ryba_01Minuloročné víťazné družstvo, ktoré varilo francúzsku rybaciu polievku bouillabaisse (bujabéza), Vás pozýva na
Varenie rybacej polievky
na Rybnom námestí v centre Bratislavy.

Spoločensko-kulinárna súťažná akcia sa uskutoční v sobotu 10. júna 2006.
O 14:00 sa jedlo začne pripravovať, varenie s ochutnávaním potrvá asi do 17:30, ochutnávanie a hodnotenie verejnosťou do 19:30 a vyhlásenie výsledkov súťaže bude o 19:30.

Minuloročnej akcie sa zúčastnilo množstvo súťažných družstiev a prebiehala tak, že každý návštevník po zaplatení vstupného dostal plastovú misku, lyžicu, chlieb, šesť kupónov a sklenenú guličku. Na šesť kupónov si mohol šesťkrát (v praxi to bolo aj viac) vybrať a ochutnať rozličné rybacie polievky, ktoré ponúkali súťažiace skupiny. Najlepšej skupine pridelil sklenenú guličku, víťaz mal guličiek najviac.

Príďte ochutnať všetky známe aj menej známe rybacie polievky!

V dopoludňajších hodinách sa bude konať ples vodníkov.

Pre tých, čo uprednostňujú vlastné kuchárske umenie, ponúkame dva recepty na rybaciu polievku bouillabaisse.

ryba_02Rybacia polievka Bouillabaisse
(Podľa: Svetová kuchárka, Anna Vydrová, str. 22 – 23, Vydavateľstvo Osveta, 1987)

Je to najpopulárnejšia polievka južného Francúzska, ktorá sa pripravuje z rôznych druhov morských rýb a kôrovcov. Podobá sa známej maďarskej polievke halászlé, ktorej základ tvoria sladkovodné ryby.

2 dloleja, 3 cibule, 1 mrkva, 1 pór, 1 cesnak, feniklové lístky alebo podrvené semiačka, 1 – 2 rybie hlavy bez žiabrov (prípadne odrezky z rýb), 1 bobkový list, 1 lyž. tymiánu, 2 lyž. posekanej petržlenovej vňate, kúsok pomarančovej kôry, 2 dl bieleho vína, soľ, mleté čierne korenie, 2 rajčiaky, na hrot noža šafranu, asi 1 kg rôznych rýb.

Na rozpálenom oleji opražíme pokrájanú cibuľu, mrkvu, pór, posekaný cesnak a fenikel. Pridáme bobkový list, tymián, zelenú petržlenovú vňať, pomarančovú kôru a všetko zalejeme bielym vínom a 5 min. dusíme. Osolíme a okoreníme mletým čiernym korením, pridáme rybiu hlavu a ryby pokrájame na rovnomerne veľké kúsky, zalejeme primeraným množstvom vody a varíme asi 20 minút, až kým ryby nezmäknú. Potom scedíme vývar, zeleninu rozmixujeme s troškou vývaru, ryby vykostíme. Do vývaru prilejeme rozmixovanú zeleninu a ryby, pridáme ošúpané, na kúsky nakrájané rajčiaky a šafran a ešte chvíľku povaríme. Polievku dochutíme citrónom a v tanieri môžeme pridať lyžičku kyslej smotany.
Podávame s hriankami natretými nátierkou rouille.

ryba_03Bouillabaisse z kapra
(Časopis Dobré jedlo: Z francúzskej kuchyne, február - apríl 2000)

Na 6 porcií: 1 kg očisteného kapra s kožou, 1 dl olivového oleja, 2 cibule, 2 póry – len biela časť, 3 rajčiaky, 400 g zemiakov, 2 strúčiky cesnaku, trochu šafranu, 1 dl bieleho vína, 1,5 lyž. fernetu, čerstvo mleté čierne korenie, 1 lyž. trebuľky alebo provensálskeho korenia.
Omáčka: 2 strúčiky cesnaku, 2 malé čili papričky, striedka zo ? chleba, 1 šálka mlieka, 2 lyž. olivového oleja, ? dl zeleninového vývaru, 20 opečených koliesok bagety potretých cesnakom.

V hrnci zohrejeme olej, speníme na ňom nakrájanú cibuľu, pór a cesnak. Pridáme olúpané a nakrájané rajčiaky a zmes 3 min. podusíme. Vložíme na kolieska pokrájané zemiaky, osolíme, ochutíme šafranom a mletým korením, pokvapkáme bielym vínom, fernetom a rybacím vývarom. Varíme bez pokrievky cca 15 min. Pridáme filé z kapra, rozrezané na 3 kusy. Zmiernime oheň a varíme 5 min. Podľa potreby dochutíme.
Omáčka: Rozdrvíme cesnak a čili papričky, pridáme v mlieku namočenú a odkvapkanú chlebovú striedku. Všetko roztlačíme, prilejeme olej a bujón. Omáčku podávame zvlášť s opečenými kolieskami bagety. Je veľmi pikantná, preto s ňou zaobchádzame opatrne.



Tlačový oznam  viac od autora »
:: Súvisiace reklamné odkazy