Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Zuza Nohálová | 18.7.2008 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Aj my rodičia sme ľudia, nechajme variť adolescentov

Blank

Kupko, letný hit a vôňa opaľovacieho krému zostanú pre mňa už asi naveky symbolmi prázdnin. Takto som ich totiž trávievala. Teda okrem natierania korčekového bagra, novučičkej žumpy, priotrávená asfaltovým lakom. Takáto prevencia mala niečo do seba, ja totiž nepotrebujem nič fetovať a už vôbec nie cez prázdniny. Celkom živo si totiž pamätám príbeh, ktorý sa mi vďaka spomínanému laku rozvinul ako animovaná rozprávka O kováčovi a obrovi. Lebo klopkanie neďalekého kladivka, ako aj let lietadla nadobúdajú v niekoľkokubíkovej žumpe iné rozmery, doslova rozprávkové.

Nuž rôzne sa dajú tráviť prázdniny, ale ak treba spojiť príjemné s užitočným, tak prečo nenechať variť hladných adolescentov. Všetky matky totiž veľmi dobre vedia, čo znamenajú v tomto smere prázdniny. V rámci hesla, že aj my rodičia sme ľudia, sa po dvoch mesiacoch nevieme dočkať septembrových vyžehlených tiet kuchárok, lebo teraz sú zase na rade ony.

Dnes ponúkam naozaj veľmi jednoduché recepty, takže ak očakávate nejaké krevety s lekvárom, budete si musieť kliknúť inam. Tieto recepty som posielala aj nejakým deckám do USA, keď sa tam vybrali na prázdninové skusy, a osvedčili sa. Aj decká, aj recepty.

Zapekaná kuracinka

kuracie stehná bez kože a kostí (min. 2 ks pre jedného adolescenta, môžete použiť aj rozporciované kura, alebo celé stehná, len u nás tá koža nejako nefrčí)
zemiaky (cca 1 kg)
1 smotana na šľahanie
1 smotana na varenie
soľ

Mäso umyjeme, posolíme, rozložíme na plech, na vrch poukladáme pokrájané, posolené zemiaky, zalejeme jednou smotanou na šľahanie a jednou na varenie. Vašej kreativite môžete popustiť uzdu napríklad aj tak, že do smotany môžete rozšľahať tavený syr, pridať rôzne korenie, prípadne čerstvé bylinky, dochutiť horčicou a tak ďalej. To, čo ponúkam ja, je základný, všeobecne chutiaci recept.

Potom, ako mäsko dáte do rúry piecť (malo by pri vykostených stehnách byť tak do hodiny hotové), si na dorazenie môžete pripraviť zmes na známy koláč z kyslého mlieka takto:

3 poháre kyslého mlieka
3 poháre polohrubej múky
3 poháre práškového cukru
1 pohár oleja
2 lyžice sódy bicarbony
6 lyžíc kakaa (nie granulované, ani s vitamínmi, ale obyčajný kakaový prášok)

Toto všetko si buď vymiešate ručne, ale lepšie je to zveriť nejakému kuchynskému robotovi, nech sa už volá akokoľvek. Rúru budete mať už dokonale vyhriatu, lebo taká by mala byť. Vymiešanú zmes vylejte na plech a pečte na 200 °C polhodinu, ďalšiu polhodinu dopekajte na 150 °C. Koláč nechajte vychladnúť a začnite rozmýšľať, čo dáte navrch. Ak ste našli čokoládovú, cukrárenskú polevu (vo forme peniažkov jej budete potrebovať asi tak do čajovej šálky, lepšia poleva je však z obyčajnej čokolády na varenie), do mikrovlnky s ňou! Ak je na nej napísané roztopiť nad parou, nedajte sa zmiasť. Pekne pomaličky ju s kvapkou oleja ohrievajte v mikrovlnke, aby ste ju nespálili. Premiešajte ju, vylejte na vyklopený, vychladnutý koláč a cukrárenskou lopatkou, ktorou zvyčajne naberáte zákusky, ju pekne rozotrite po povrchu. Existujú rôzne variácie a diskusie na tému koláč z kyslého mlieka, toto je takisto jeho najjednoduchšia verzia. Niekto pridáva kandizované ovocie, oriešky, či kokos. Zdravšie sa tváriaci jedinci uberajú z kalórií, čiže menej cukru či oleja. Poleva tiež nemusí byť, videla som aj lekvár posypaný kokosom. Ja som do mojej verzie dala napríklad celý balíček kakaa, ktorého u nás nikdy nie je dosť.

Teraz môžete dúfať, že denná prázdninová párty sa bude niesť vo všetkej počestnosti. Váš plynový sporák zostane na svojom mieste a nikomu nebudú musieť susedia pod vami podopierať nohy visiace z balkóna portvišom. Lebo aj takéto som už videla.



Zuza Nohálová  viac od autora »
Vaše reakcie [2]
:: Súvisiace reklamné odkazy