Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Ester Ralbovská | 2.5.2008 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Ideálna krkovica pre idol

Blank

Odjakživa som mala len ženské idoly. Odjakživa sa ráta po Winnetouovi, ale kto by už len toho chcel mať doma. Ako mi kedysi prezradila dobroprajná kamarátka v rámci jednej porozchodovej terapie, muži sú všetci rovnakí, líšia sa len tým, že jeden necháva špinavé ponožky na gauči a druhý necháva chlpy na umývadle. Ženy sú nádherne rozmanité, vždy sa nájde nová, ktorú môžem obdivovať.

A tak chvíľu dúfam, že keď raz budem veľká, stane sa zo mňa šarmantná alkoholička. Presne taká, ako tá austrálska herečka, pôvodne bacuľatolíca pobehujúca s vtákmi pomedzi tŕne, teraz príjemne kostnato zostarnutá. Lenže ako všetky filmové hrdinky, ani táto si nevie zapnúť podprsenku na chrbte, vždy ju tak čudne pretáča. Som rozčarovaná, nemôžem sa predsa stať niekým, kto sa nevie obliecť. Potom chcem byť ako Nigella, zvlášť potom, čo vyhlásila, že je zdravo. Akurát je ako päť zdravých ľudí. Začnem variť a nechám si narásť úctyhodný zadok. Chvíľu váham, či si nechám narásť aj bujnú hrivu. Kým nezistím, že ona – môj idol – pestuje tie svoje kadere len preto, aby zakryla odstávajúce uši. Nie, uši nezakryjem, sú to najkrajšie, čo na mne môžete nájsť. S literárnymi hrdinkami je to ešte horšie, tým vidíte až na dno duše, pravda, ak narazíte na schopného spisovateľa.

Nedá sa nič robiť, vrátim sa k lekciám svojej matere. Tá ma síce nenaučila pripraviť zásmažku, zato mi zanechala obdiv k Hane Hegerovej. Už si nerobím ilúzie, že by mohla byť dokonalá (Hana Hegerová, poznámka autorky pre istotu, keby to čítala moja dokonalá matka), stačí mi, ako uveriteľne prednáša cudzie texty. A akosi pôvabne zostarla – predĺžil sa jej aj tak dlhý nos, a teší sa z najdôležitejších vecí na svete: že ráno vstane, nikto netvrdí, že bezbolestne, a že je stále schopná nakŕmiť svojich blízkych, nikto netvrdí, že dokonalé jedlo je zložité a prácne.

Na krkovičku ideálnu aj pre idol potrebujeme:

bravčovú krkovičku – koľko ľudí, toľko plátkov
slaninu – koľko ľudí, dvakrát toľko plátkov
cibuľu – veľa
cesnak – veľa
soľ – málo
korenie – primerane
čierne pivo – veľa

Pri takomto jednoduchom recepte môžeme k príprave pristúpiť kreatívne a vniesť do jedla kúsok svojej osobnosti. Môj vklad k tomuto receptu spočíva v kladení mäsa vedľa seba, nie na seba.

Rúru vyhrejeme na 250 stupňov alebo koľko dá.

Basu piva načneme, až keď máme cibuľu a cesnak nakrájané na plátky. Plátky môžu byť hocijaké ledabolé, len by nemali byť krvavé. Keď máme prvé štyri položky zo zoznamu surovín na plátky, otvoríme si pivo, aby sme mali dostatok fantázie pri vrstvení.

Zapekaciu misu alebo pekáč (vybraný tak, aby ho akurát pokrylo mäso) zaplníme polovicou plátkov cibule. Cibuľa na dno je dobré pravidlo pri pečení mäsa s čímkoľvek, ak prihorí spodok, znehodnotí sa lacná cibuľa a mäso ostane v poriadku. Na cibuľu rozhodíme polovicu plátkov cesnaku, na plátky cesnaku rozhodíme polovicu plátkov slaniny.

Mäso primerane okoreníme a mierne osolíme a pokladieme na všetky tie plátky. Na plátky mäsa navrstvíme zvyšné polovice plátkov v poradí slanina, cesnak, cibuľa. Plátkov má byť toľko, aby schovali mäso.

Všetko zalejeme čiernym pivom. Na štyri porcie stačí pol litra, pri plnom plechu, v ktorom sa bežne pečie bublanina, sa riadime výškou – aby bolo zakryté mäso, teda aspoň jeden a pol centimetra.

Zakryjeme alobalom, vložíme do rúry, zmiernime teplotu na 200 stupňov a hodinu si pekáč nevšímame.

Ak sa rozhodneme pripraviť ako prílohu pečené zemiaky, venujeme im posledných 15 minút z nevšímavej hodiny. Dôkladne umyjeme, nakrájame na osminy, pokvapkáme olejom, osolíme hrubou soľou a vysypeme na plech.

Po hodine pečenia snímeme z mäsa alobal, skusmo zabodneme vidličku niekam, kde tušíme mäso, len tak pre radosť, určite je mäkké, a vrátime do rúry dopiecť nezakryté. Zároveň vložíme plech zemiakov na iné poschodie, osminám bude stačiť práve tá dopekacia polhodina.

Servírujeme hneď, lebo to už dlhšie nevydržíme. Príšerne zasvinenej zapekacej nádoby sa neľakáme, je to len skaramelizované pivo, stačí trošku odmočiť, samo to zlezie. Tí, ktorí použili čierny pekáč, si teraz myslia, že to svinstvo obabrali, ale čoskoro budú prekvapení zo zvláštnej príchute jahodovej bublaniny.



Ester Ralbovská  viac od autora »
Vaše reakcie [22]
:: Súvisiace reklamné odkazy