Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Ester Ralbovská | 11.1.2008 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Sladkokyslý guláš do tanca aj na počúvanie

Blank

Čo robiť, keď namiesto teplých slov sme schopní vypotiť len pol stupňa vlastnej teploty? Človek môže spomínať na lepšie časy, ale tie sa v horúčkových snoch zmenia na horor. Človek má konečne príležitosť vyskúšať všetky čaje, ktoré doma má, kým po desiatich litroch nenadobudne istotu, že všetky choroby musia pochádzať z čajov. Človek môže od srdca preklínať všetkých bacilonosičov, ale ťažko sa im pomstí, keď má ľahkú chôdzu aktívneho účastníka bujarých silvestrovských osláv. Môže ešte rozmýšľať o jedle a nech vymyslí čokoľvek, žiadne mu nepríde na chuť. Nevadí, žiadna myšlienka na jedlo nie je stratená, ak sa môže uskutočniť. Nevadí, že práve vy práve teraz sopeľ nemáte, skúste porozmýšľať o tomto.

Na sladkokyslý guláš pre štyroch potrebujeme:

600 gbravčového pliecka
olej
maslo
2 cibule
fľašu vína suchého ružového alebo bieleho
150 g sušených sliviek
soľ, korenie
lyžicu hladkej múky

Bravčové mäso nakrájame na kocky, akoby sme krájali hovädzie na guláš. Cibule nakrájame na prúžky, akoby sme ju krájali do hocičoho iného. Vo veľkom kastróle osmažíme kocky mäsa na troche oleja, postupne po malých množstvách, aby nám mäso pekne zbelelo, osmažené kúsky odkladáme niekam vedľa. Keď sú všetky kúsky vedľa, prihodíme do kastróla kúsok masla a na maslo cibuľu. Cibuľu smažíme pár minút, aby trochu zmäkla, prihodíme k nej mäso a zalejeme vínom a vodou. Vína aspoň pol fľaše, vody polovicu. Normálne sa v recepte píše vývar, nie voda, ale keď nemám vývar ja, pochybujem, že ho budete mať vy. A čistá voda je vždy lepšia než vývar z kocky.

Toto necháme variť na miernom ohni, občas premiešame a nestačíme sa čudovať, že raz to má pripomínať guláš. Po trištvrte hodine pridáme sušené slivky, ideálne bez kôstok, a varíme odokryté ďalšiu trištvrte hodinu. V medzičase zhlobíme guľôčku z masla a hladkej múky.

Po tomto čase varenia sa mäso bude rozpadávať na jazyku a z kastróla zmiznú všetky slivky – rozvaria sa vo víne. Ochutnáme a pridáme soľ a korenie. Napriek dlhému varu nemusí byť omáčka dosť hustá, preto odždibávame z múkovej guľôčky a odždibance hádžeme do omáčky. Po vhodení posledného múkového kúska varíme ešte 15 minút, občas premiešame.

Podávame s cestovinami alebo inou obľúbenou chuťovo nevýraznou prílohou. Hostí zbytočne nestrašíme popisom ingrediencií, sami sa pýtať nebudú, veď to vyzerá ako guláš a tie slivky by prebudili predsudky, necháme ich ochutnať a podrobnosti pridáme, až keď budú seriózne skúmať pôvod tejto vyváženej sladkokyslej kombinácie.



Ester Ralbovská  viac od autora »
Vaše reakcie [23]
:: Súvisiace reklamné odkazy