Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Autorská súťaž | 6.7.2007 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Toto nie je novinárska kačica

Blank

Toto je ďalší text, ktorý súťaží o priazeň našich čitateľov v autorskej súťaži nazvanej Vyhraj svojho redaktora. Kvalitu príspevkov hodnotia výhradne čitatelia bodmi na konci článku. Text je uverejnený bez redakčných zásahov, bez štylistickej a jazykovej korektúry. 

Autor: Sanya Sokolovová

Občas sa stane, že človek niečo zabudne. Občas sa stane, že to niečo zabudne celá rodina. Ak je to termín sobáša či pohrebu, výročie svadby alebo narodeniny hlavy rodiny, pohroma nás pravdepodobne neminie. Ak je to surovina do obľúbeného sviatočného jedla – čo už, povieme si, nedeľný predaj zatiaľ nezakázali, hop do auta a ide sa nakupovať.

Horšie je, ak k takejto udalosti dôjde v Prvý sviatok vianočný. Jediná funkčná služba je informátor mobilných operátorov, ktorý vám sucho oznámi, že TESCO je dnes, jediný deň v roku, zavreté.

A tak nám neostáva nič iné, len tradičnú pečenú kačicu s knedlíkmi a červenou kapustou pripraviť bez červenej kapusty. Čím ju ale nahradiť? Kyslá kapusta, ak sme ju aj neminuli všetku do mamkinej najlepšej vianočnej kapustnice, sviatočnú atmosféru pre nás vyberavých neobohatí. Bielu kapustu nemáme, čo však máme, sú pomaranče.

Keďže internet doma tiež nemáme, neostáva iné, ako zapojiť fantáziu. Rodina neverí našim schopnostiam, pripravuje kyslú kapustu ako prílohu, a tak namiesto Kačice na pomarančoch vymyslíme Pomarančovú omáčku pod kačicu.

Potrebujeme:
2 – 3 dobre umyté veľké pomaranče
Cukor alebo med
Soľ
Balzamikový ocot
Škoricu
Výpek z kačice

Pomaranče olúpeme a nakrájame na kocky. Vložíme do kastrólika, v ktorom nám to určite neprihorí (napríklad do teflónového, titánového, alebo do takého, pri ktorom stojí nejaký miešajúci dobrovoľník). Pridáme dobre umytú kôru z približne štvrtiny až polovice pomaranča, nakrájanú na kúsky ľubovoľného tvaru. Kôru v hotovej omáčke asi nebudeme chcieť, takže to s krájaním nepreháňame.

Šprcneme asi lyžicu balzamikového octu a toľko výpeku z kačice, koľko sa nám podarí uchmatnúť z pekáča. Pridáme lyžicu cukru alebo medu, pol lyžičky soli a pol lyžičky až lyžičku mletej, či jednu tyčinku celej škorice. Privedieme do varu. Doochucujeme už spomínanými koreninami podľa chuti a varíme 5 minút. Ak sa nám zdá omáčka príliš hustá, môžeme ju zriediť vodou a nechať opäť riadne zovrieť.

Pred servírovaním vyberieme uvarenú kôru, a pokiaľ chceme omáčku číru, precedíme ju cez kus plátna. Servírujeme v omáčniku, ozdobenú špirálou pomarančovej kôry, ktorú môžeme omotať okolo kúska celej škorice.

Po skonzumovaní kačice a potrebnom oddychu odložíme takmer nedotknutú kyslú kapustu do mrazničky – môže sa nám niekedy zísť k jaterniciam či pečenému prasiatku.

Poznámka redakcie:
Tento text môžete ohodnotiť svojimi bodmi (bodovať môžu len prihlásení používatelia, 1 bod = 10 halierov). Všetky body sa budú kumulovať do jednej sumy, a tú v bodoch dostane autor, ktorého príspevok získa najvyšší počet bodov po odčítaní bodov záporných.
Ak chcete poslať do redakcie svoj súťažný text, môžete tak urobiť až do konca leta, teda do 31. 8. 2007.
Podmienky účasti a pravidlá súťaže nájdete tu.



Autorská súťaž  viac od autora »
Vaše reakcie [14]
:: Súvisiace reklamné odkazy