Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Ester Ralbovská | 24.11.2005 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Nalistuj voľačo jednoduché

Blank

Raz to príde. Ohlási sa nevítaná návšteva. A významne avizuje svoju zvedavosť, čože to vytiahnete z chladničky, veď vy ste TÁ Ester Ralbovská, ktorú vlastná matka vyhlasuje za kuchynskú pannu zázračnicu a všetci ostatní očakávajú, že namiesto vietečoho (nemôžem povedať nahlas, lebo už aj moja mamka vedia, čo je internet) nachádza uspokojenie jedine pri sporáku.

Máme dve možnosti:
á - vyčistiť si auru pravdivým vyhlásením – neznášam vás, buďte takí láskaví a v záujme vlastnej bezpečnosti sa ku mne nepribližujte na menej ako 50 metrov,
bé - stodvadsiatydeviatykrát sa priehľadne vyhovoriť na grcajúceho papagája.
Ak sme prefíkaní zbabelci, volíme možnosť cé, len čo si spomenieme na zatiaľ nenápadne pochodujúce zvyšky nedeľného obeda, ktoré už ani susedovie pes nechce (súdim podľa toho, že ich nechcel v stredu). Cestou z roboty kúpime lístkové cesto, vajcia, 3 čokolády, šľahačku a víno. Ak nie sme TÁ Ester Ralbovská, ani matka pluku, ktorá varí 30 rokov a tieto texty sú jej akurát na smiech, kúpime tie cestá radšej dve. Základom našej stratégie je nevyvrátiteľný fakt, že nech do lístkového cesta zabalíme čokoľvek, ak to pred pečením potrieme vajcom, bude to dostatočne efektné pre nepriateľov aj priateľov.
Doma si otvoríme najlepšiu z troch čokolád a víno. Kým oboje zlupneme, budú hotové dve dobroty – rozkošný malý slaný závin a božský čokoládový koláč.

Na rozkošný malý slaný závin potrebujeme:
lístkové cesto,
hocičo,
vajce,
bársaký pekáč.
Hocičo je šunka, syr, zvyšky mäsa, hríby, zelenina, korenie. V zdokumentovanom prípade tvorí hocičo cibuľa, prerastená slanina, troška mletého mäsa, sušené bylinky z vrecúška a horčica.

Na božský čokoládový koláč potrebujeme:

lístkové cesto,
20 dkg čokolády,
200 ml sladkej smotany,
žĺtok (nemusí byť),
okrúhly koláčový pekáč.
Čokoláda môže byť taká, akú máme radi. Mliečna, horká, s orieškami, s oranžátom. V zdokumentovanom prípade je použitá jedna čokoláda na varenie a jedny „kaštany“.

o-ester6-2

Začneme náplňou do slaného závinu, musí úplne vychladnúť, kým sa dotkne cesta. Na troške oleja osmažíme cibuľu, prihodíme nadrobno nasekané hocičo, krátko osmažíme, poprípade dlhšie, ak použijeme niečo surové. Necháme vychladnúť. Úplne dostudena.
Vyváľame cesto. Proti lepeniu si pomáhame posypávaním hladkou múkou. Predáva sa polkilové balenie lístkového cesta. Je to priveľa na náš koláč, akurát na jeden primeraný závin a primálo na oboje. Zvážime, že čakáme nevítanú návštevu a že cena jedného lístkového cesta sa vyrovná cene veľkého piva, a hneď sme rozhodnutí, že to zvládneme z jedného. Cieľom je vyváľať cesto do tenkého obdĺžnika, ktorý je plošne dvakrát väčší než koláčová forma. Treba na to trochu fantázie, keďže koláčová forma je okrúhla a cesto hranaté, našťastie nám pomáha horeuvedené víno. Keď sa podarí dosť veľký obdĺžnik bez dier, zablahoželáme si a dopijeme pohár. Ďalší si nalejeme až po zavinutí!
Z cesta odrežeme kus zodpovedajúci okrúhlej koláčovej forme. Ak sa nám pri pečení vyskytli nejakí svedkovia, opláchneme formu studenou vodou. Je to nanič, ale vyzerá to, že sa vyznáme. Kus cesta zodpovedajúci okrúhlej koláčovej forme prenesieme do koláčovej formy a dôkladne vtlačíme do vlniek a iných nerovností, ktorými je forma obdarená. Prečnievajúce okraje orežeme. Cesto dôkladne poprepichujeme vidličkou. Ešte dôkladnejšie. Áno, viac dier ako cesta je správne. Formu s cestom a dierami odložíme do chladničky. Zapneme rúru.
Do hrnčeka rozbijeme vajce, rozšľaháme. Náplň do slaného závinu je studená, prihodíme do nej ešte nejaké korenie, za lyžicu horčice a vajce, aby držala pokope. Zamiešame. Rozotrieme na cesto, ktoré nám ostalo, chúďa, samo bez formy. S rozotieraním si nerobíme zbytočné starosti, lebo vieme, že cesto vnútri závinu ostane také čudne mokré a nelístkové, tak nech je ho čo najviac zvonka. Na troch okrajoch necháme kúsok voľný, ten potrieme rozšľahaným vajcom. Zavinieme. Opatrne! Nechceme, aby sa cesto potrhalo. Zatlačíme okraje, aby náplň nevyliezala. Závin prenesieme na bársaký plech. Bársaký je väčší než závin. Celý závin potrieme rozšľahaným vajcom. Ak sa cesto potrhá, aj keď nechceme, použijeme záplaty orezané z okolia koláča. Ak sa nepotrhá, môžeme si naliať ďalší pohár vína a orezané zvyšky použiť na dekoráciu závinu. Opäť namazať vajcom a šup do rúry.
A hneď za ním koláčovú formu odloženú v chladničke – šup do rúry. Keď sa nezmestia, môžu ísť do rúry každý zvlášť. Koláčový spodok potrebuje maximálne 15 minút, závin asi 20 minút, aby mu stuhla plnka. Závin je týmto hotový, vypime si na to, krájame ho, keď trochu vychladne a jeme vlažný alebo studený.

o-ester6-3

o-ester6-4

Tomu, kto viac dier ako cesta považoval za vtip, vznikla koláčová miska s nelogickými kopčekmi na miestach, kde treba dať plnku. Ten teraz sľúbi, že bude poslúchať, zoberie veľkú lyžicu a opatrne pricapká kopčeky na dno formy, najlepšie tak, aby koláčovú misu úplne nerozlámal. Kým koláčový korpus chladne, pripravíme si plnku. Tvorí ju najspoľahlivejšia čokoládová poleva na svete, ktorú si zaraz tak obľúbime, že iné viac nemajú šancu. Čokoládu rozpustíme v zahrievanej smotane. Nemusíme sa zdržiavať vodným kúpeľom (voil?, déj? vu, bain-marie), ak miešame dostatočne zúrivo, nepripáli sa. Keď sa domiešame k jednoliatej omáčke, necháme ju chladnúť. V tejto fáze sa poleva zbavuje bubliniek, ktoré sme jej nahnali zúrivým miešaním. Kým poleva chladne, vymiešame žĺtok sám so sebou a opatrne ho vmiešame do polevy. Polevu vlejeme do koláčového korpusu a šup do chladničky odpočívať do zajtra.

o-ester6-5

Varovanie: Aj keď sa koláč zdá byť tuhý, nenačnite ho skôr ako na druhý deň! Buďte charakter, keď ide o životne dôležité veci!! Ten koláč chutí po dvoch hodinách ako s bebepudingom!!! To vás tak naštve, že vypijete aj to, čo doma nemáte a vykydnete ho do záchoda. A to by bola najväčšia chyba, akú v živote môžete urobiť. Na dobré veci treba čakať. Najlepším veciam treba venovať nejakú tú bezsennú noc. Božský čokoládový koláč za to ur

Ester Ralbovská  viac od autora »
Vaše reakcie [7]

:: Súvisiace reklamné odkazy